Británie podobně jako Spojené státy podpoří své tři banky 37 miliardami liber

Londýn - Britská vláda jako první evropská země odhalila karty. Finančním domům Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB a HBOS dá záchrannou injekci v celkové výši 37 miliard korun. Banka Barclays, které měly ostrovní autority podle původního plánu také pomoci, si nakonec potřebné prostředky zajistí sama. Předpokládá se, že rozhodný krok Velké Británie budou brzy následovat další evropské země.

„Tato investice je zapotřebí ke stabilizaci a přestavbě britských bank,“ řekl o 37miliardovém záchranném balíku britský ministr financí Alistair Darling. Pomocnou ruku britské vlády přivítala i londýnská burza. Po 10. hodině místního času její index získával už 5,8 procenta.

O vládní pomoc se podělí tři banky. Royal Bank of Scotland navýší svá aktiva o 20 miliard liber, dalších 17 miliard si ze státní pokladny uzmou HBOS a Lloyds TSB. Na oplátku musely obdarované banky slíbit, že se jejich vedení neodmění ani jedinou librou, bonusy bude v budoucnu moci dostávat pouze ve formě akcií.

Podle původních předpokladů měla peníze od státu dostat i banka Barclays. Nakonec se ale rozhodla ukázat světu, že se s nedostatkem likvidity dokáže úspěšně poprat sama. Nevyplatí plánované dividendy, čímž ošetří 2 miliardy liber. Dalších 6,5 miliardy liber získá z emise nových akcií. 

Čtvrtinu prostředků napumpovaných do bankovních domů vláda získá vydáním preferenčních akcií, většinu pak prostě odepíše z účetních knih z kapes daňových poplatníků. 

Na pomoc bankám přijdou i další státy 

Britská pomoc bankám je v Evropě zatím vskutku nevídaná, vyžádala si ji zoufalá situace na světových finančních trzích. „Nic takového jsem nezažil za 45 let, co jsem v oboru,“ komentoval současné otřesy Stuart Fraser, který je na radnici londýnského City šéfem oddělení pro politiku.

Je však nadmíru jasné, že příklad Velké Británie budou brzy následovat i další evropské velmoci. Přední představitelé eurozóny přiměřenost takovýchto zásahů do soukromého sektoru posvětili na svém víkendovém zasedání. Dnes už se objevují první náznaky toho, že evropské státy hozenou rukavici zvednou.

Hned v závěsu za Velkou Británií přispěchalo se svou troškou do mlýna Německo, které chce svým bankám poskytnou celkem 470 miliard eur. Dalším státem, jenž bude pomáhat svým bankám by mohla být také Itálie.