Členové eurozóny se dohodli na zabezpečení likvidity

Paříž - Vedoucí představitelé eurozóny se dohodli, že poskytnou záruky, které podpoří likviditu bankovního sektoru, a provedou rekapitalizaci všech bank, které to budou potřebovat. Podle agentury Reuters to dnes řekl belgický ministr financí Didier Reynders po summitu členských zemí eurozóny. Vedoucí představitelé eurozóny tak prakticky šli ve šlépějích Velké Británie, která v pondělí oficiálně představí rozsáhlý plán záchrany pro svůj bankovní sektor.

Celková hodnota projektu zatím nebyla zveřejněna. Německo, Francie, Itálie a další země však podle francouzského prezidenta Sarkozyho v pondělí odpoledne současně zveřejní podrobnosti svých plánů. Konkrétní řešení budou přijímána na národní úrovni.

Belgický premiér Yves Leterme upozornil, že členské země eurozóny dnes ještě pravděpodobně nepřislíbí konkrétní částky, které budou připraveny dát stranou na pomoc při revitalizaci bankovního sektoru.

Britský premiér Gordon Brown, který se se Sarkozym sešel v Paříži ještě před samotným summitem zástupců eurozóny, vyjádřil přesvědčení, že důvěra v bankovní systém se v příštích dnech obnoví.

Představitelé eurozóny se snaží nalézt řešení krize, která podle šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna přivedla světový finanční systém na pokraj rozkladu.

Nejvyšší finanční činitelé skupiny G7 již o víkendu slíbili podniknout rozhodné akce a použít všechny nástroje, jež jsou k dispozici, aby se předešlo krachu důležitých finančních institucí a nebyl ohrožen ekonomický růst. Jaké konkrétní prostředky a nástroje se mají použít, ale ve svém komuniké neuvedli.

Sarkozy prohlásil, že prvním nezbytným krokem bylo sladit názory na řešení v rámci eurozóny. Tím dalším bude pak sladění stanovisek k reformě mezinárodního finančnictví na celounijní úrovni, a to na summitu EU v druhé polovině příštího týdne.

Vydáno pod