Kalousek pochybuje o rychlém zavedení eura

Washington - Český ministr financí Miroslav Kalousek přehodnocuje názor na rychlé zavedení eura. Vede ho k tomu porušování společných principů v zemích eurozóny v souvislosti s jejich reakcí na současnou finanční krizi. Ve Washingtonu také řekl, že český hospodářský růst se bude letos pohybovat mezi 3 a 4 procenty. Oproti loňsku, kdy růst dosáhl téměř 7 procent, je to výrazné zpomalení vyvolané světovou úvěrovou a finanční krizí.

„Byl jsem vždy přesvědčen, že brzký termín přijetí eura je tou správnou cestou. V okamžiku, kdy řada významných zemí eurozóny říká, že Pakt stability a růstu pro ně nemusí být zásadní a důležitý, tak velmi zvažuji termín našeho vstupu do eurozóny,“ prohlásil ve Washingtonu Kalousek. „Pakt stability a růstu je naprosto zásadním pravidlem, jeho dodržování je zásadní podmínkou pro stabilní evropskou měnu,“ dodal.

O této problematice hodlá český ministr o víkendu jednat se šéfem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem. Oba představitelé se ve Washingtonu účastní výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Neomezené garance jsou nesmyslný populismus

Kalousek se v USA kriticky vyjádřil k návrhům řešení finanční krize. Vyslovil se o evropských vládách, které v reakci na krizi začaly garantovat 100 procent bankovních vkladů. Stejný požadavek vznáší česká opoziční sociální demokracie, zatímco Kalouskovo ministerstvo s podporou premiéra Mirka Topolánka chystá v souladu s evropskou dohodou zvýšení dosavadní garance 25 tisíc eur na dvojnásobek, tedy v přepočtu na asi 1,25 milionu korun.     

Neomezené garance považuje Kalousek za „nesmyslný populismus“ a nekalou konkurenci, která má lákat k přelévání depozit ze sousedních států. Takové postupy nepatří podle Kalouska k principům EU, tržní ekonomiky a sousedských vztahů mezi demokratickými zeměmi, dodal.

Ještě minulý víkend chtěly čtyři nejsilnější země unie čelit finanční krizi společně. Teď ale kope každý sám za sebe. Například zatímco v České republice garantuje vláda vklady do výše 50 tisíc eur, Německo dalo lidem 100 procentní garance. Výsledkem je, že peníze tam ukládají i lidé z okolních zemí.

Opakované porušování Paktu stability a růstu v okamžiku, kdy se to hodí největším zemím, není dobrým příkladem pro ostatní a je především překážkou pro evropskou centrální banku a její měnovou politiku, soudí analytik David Marek. Právě podobné chování silných zemí může otřást důvěrou malých států v eurozónu.

Český hospodářský růst bude 3 až 4 procenta

Český hospodářský růst se letos bude podle ministra financí Miroslava Kalouska pohybovat mezi zhruba čtyřmi až třemi procenty. „V ideálním případě bude nad čtyřmi procenty, v nejhorším možném případě se bude pohybovat kolem tří procent,“ řekl v noci na dnešek českým novinářům ve Washingtonu.  

Proti loňsku, kdy růst dosáhl 6,6 procenta, jde o výrazné zpomalení vyvolané světovou finanční a úvěrovou krizí. „Upřímně řečeno to není žádná tragédie. Neznamená to nic jiného, než že stále porosteme, stále budeme bohatnout, jenom už nebudeme bohatnout tak rychle,“ uvedl ministr.