Sobotkův kabinet rozhodl: Na hazard budeme přísnější

Vláda rozhodla, že podpoří zákony, které více regulují hazard. Cílem je omezit počet automatů, zakázat je v restauracích a barech a konkrétním lidem hraní úplně znemožnit. Na stole je i předloha vyššího zdanění provozovatelů. Kromě trojice předloh z dílny ministerstva financí, kabinet zároveň jednal o novele loterijního zákona, kterou předložil lidovecký místopředseda Jan Bartošek. Přijal k ní neutrální stanovisko.

„Vláda ve středu přijala důležité nástroje pro důslednější regulaci hazardu v naší zemi. Jde o další důležitý splněný závazek v práci programového prohlášení a závazku vlády. Věřím, že silnější regulace hazardu bude mít v Poslanecké sněmovně podporu napříč politickým spektrem a tato důležitá opatření vejdou co nejdříve v platnost,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Normy ještě musí schválit parlament a podepsat prezident Miloš Zeman. „Cesta ke schválení je ještě dlouhá. Jak známo, hazardní lobby je velice silná,“ prohlásil Andrej Babiš (ANO).

  • "Nechceme prohibici, ale jasná pravidla, která hazard dají do rozumných mezí," řekl ředitel Transparency International David Ondráčka.
  • "Je to lék, který samozřejmě nevyléčí. Řekl jsem si ale, že na politiky je to docela racionální věc. Je pravda, že příležitost dělá zloděje. Když je méně heren, když se to reguluje, tak je to oprávněné. Zasáhne to ale jenom nějakou výseč populace," uvedl vedoucí psycholog Drop In Ivan Douda s tím, že problém vnáší do záležitosti sítové hazardní hraní.

Transparency International celkově kritizuje, že novela zákona není proti hazardu tak přísná, jak by měla být. I přesto organizace vítá například to, že herny i kasína budou zavřená v noci, tedy od tří do deseti hodin ráno. „A další brzdy budeme dále prosazovat. Byli bychom rádi, kdyby se snížily sázky a prodloužila se doba mezi jednotlivými hrami,“ upřesňuje Ondráčka a říká, že by třeba dále mělo v zákoně být ustanoveno, aby hráč celou dobu viděl, jaká je výše jeho prohry. 

Podle novely by automaty už by neměly být v restauracích, ale jen v hernách a kasinech. Novinkou bude i internetové sázení. V rámci boje proti patologickému hraní vznikne rejstřík hráčů. Některé čeká omezení, jiní - třeba ti pobírající sociální dávky - by hraní měli zakázané úplně. „Přibližně 20 procent jsou problémoví hráči,“ zdůraznil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Na hazardu bylo totiž podle poslední studie loni v Česku závislých sto tisíc lidí.

  • "Máme to v koaliční smlouvě, že budeme bojovat proti hazardu a že budeme postupně zvyšovat zatížení hazardu, a to činíme," uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.
  • "Registr hráčů by měl hlavně stanovit, kdo by neměl hrát – mladiství, lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, nezaměstnaní, lidé v insolvenci, v bankrotu nebo samoživitelé," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Herna si sama ověří, zda hráče nechá hrát

Co se tedy chystá na samotné hráče? Především to, že bude moc sám sebe regulovat, tedy nastavit si pravidla, za kterých bude hrát. Konkrétně bude platit to, že se před samotným hraním budou muset hráči zaregistrovat. Herna potom pomocí centrálního registru obyvatel zjistí, zda dotyčný hrát může. Hrát by nemohl totiž v případě, že by pobíral dávky, nebo že by vyhlásil osobní bankrot. Pro ty ostatní by také mělo platit to, že po jedné hodině by se automat vypnul, případně i hra na internetu by se přerušila, a to na 15 minut. Tento čas by měl umožnit každému hráči si rozmyslet, zda chce pokračovat ve hře dál, zda má dost peněz.

Proto by měly být stanovené i limity ze sázek, podle toho, kde by hráč hrál, tak tolik by mohl najednou vsadit. V herně sto korun, v kasinu tisíc. Nikde jinde by se na herních zařízeních hrát nemohlo. Podle novely Zákona o hazardních hrách by totiž bylo zakázané provozovat loterijní a herní terminály třeba v restauraci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Novela ministerstva financí ale zřejmě bude platit až od roku 2017. Předpokládá se totiž, že kvůli koaličním sporům rychleji neprojde, i když tu hlavní část loterijního zákona chce vláda poslat do sněmovny ještě letos. Proto kabinet schválil i poslanecký návrh o hazardních hrách, který předložil lidovecký místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL) a který je o něco stručnější. Předpokládá se, že by proto mohl snázeji projít než „velká legislativa“ z dílny ministerstva financí a začít platit již od příštího roku, čímž by se zároveň vyhovělo požadavkům EU. Tento návrh koalice totiž podporuje. A ten také mimo jiné zdvojnásobuje například poplatek za hrací automaty na den z 55 na 110 korun.

Jan Bartošek: Je třeba zvýšit počet míst v léčebnách pro závislé na hazardu

Jan Bartošek (KDU-ČSL) taky navrhuje, aby procento z příjmů z hazardu šlo na prevenci a léčbu závislostí na hazardních hrách. Ve Studiu ČT24 konkrétně uvedl, že jde o částku 100 až 120 milionů korun ročně. „Je potřeba si uvědomit, že v ČR mámě nějakých 40 až 80 procent skutečně patologických hráčů, přičemž kapacita léčebných zařízení je někde kolem 1000 míst,“ konstatoval Jan Bartošek. Je tedy podle něj nutné vybudovat síť léčebných zařízení a současně preventivně působit na děti už na základních školách.

Místopředseda KDU-ČSL argumentuje tím, že herní průmysl už zdaleka netvoří jen hrací automaty například u benzinových pump, které byly typické pro 90. léta, ale přesouvá se na internet. A právě mládež má podle Bartoška on-line přístup k hrám na telefonech a tabletech, a proto je podle něj nutné na ně preventivně působit už od školních let, aby hazardu nepropadali. 

Daně z hazardu

  • Doteď se mohly poplatky z hazardu odvádět jakýmkoli způsobem, včetně darů na veřejně prospěšné účely, takže se do státního rozpočtu nedostávalo dost peněz
  • Sazba daně je nyní jednotná na 20 procentech , měla by se zvýšit na 25  procent
  • Rozpočtové určení daní se přesouvá směrem k rozpočtu státu: 60 obcím : 40 státu, doteď to bylo 80 : 20

„Současně by se měla zvýšit daň z 20 na 25 procent plošně pro celý hazard,“ připomíná Faltýnek. Část výnosu z loterií by měla jít i na financování sportu. Právě o tom, kam výtěžek z hazardu půjde, se vedou dlouhé debaty.

  • „Není nutné upravovat tu novelu, ale chceme dohodu o tom, jak bude rozdělován ten výtěžek,“ říká předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

A zástupci herního průmyslu oponují tím, že vyšší zdanění přesune některé loterie do nelegální sféry. „Řada menších firem bezesporu zanikne a někteří budou mít motivaci přejít do té šedé zóny,“ poukazuje mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek. "Tato předloha je v horší podobě, než šla do legislativní rady vlády. Zdá se, že vláda podlehla aktivistům zlobbovaným nelegálními provozovateli," uvedl výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů a dalších her (SPELOS) Petr Vrzáň. 

Například nařízení, aby hráč po dvou hodinách hraní měl povinnou přestávku, označil za nesmysl. „Jde o neodůvodněný administrativní zásah do svobody hráčů. Je to nesmysl a svědčí to o tom, že tu rozhodují lidé, kteří ani v herně nikdy nebyli. Vláda by spíše měla nařídit povinné přestávky po dvou hodinách pro řidiče kamionů, to by bylo přínosnější,“ řekl.

Hazardní hry nově

  • Hazardní hry by mohly nově provozovat i zahraniční akciové společnosti, ale ne soukromé osoby.
  • Hazardní hry bude nadále povolovat ministerstvo financí, kromě těch malého rozsahu (tombola s jistinou do 75 tisíc), v případě kasin nebo automatů by ale byl potřeba ještě souhlas konkrétní obce, která by tak získala větší slovo. Povolení obce bude závazné, budou se muset respektovat i vyhlášky, které herny zakazují.
  • Předloha by také měla sjednotit terminologii, co všechno se bude označovat jako hazardní hry.
  • Nově se novela zabývá i nebezpečím on-line hraní.
  • Za hazardní hru se nově považuje pouze loterie, kursová sázka, bingo, technická hra, živá hra (hra v kasinu), tombola a turnaj malého rozsahu. Uvedený taxativní výčet druhů hazardních her nebude možné rozšířit na základě diskrece povolujícího orgánu, tak jak tomu bylo dosud.