Čína provedla razii v továrně na padělky iPhonů - devět zatčených

Peking - Čínské úřady provedly razii v továrně na falešné iPhony, výsledkem akce je devět zatčených. Stovky dělníků tam z použitých součástek skládaly nové telefony na export – celkem bylo v továrně vyrobeno 41 tisíc padělků v celkové hodnotě 120 milionů jüanů (zhruba 468 milionů korun). Podnik byl odhalen už 14. května, ale pekingský Úřad veřejné bezpečnosti o něm informoval až minulou neděli.

Továrna byla založena letos v lednu na severním předměstí čínského hlavního města, v jejím čele stál manželský pár. Čínský úřad veřejné bezpečnosti na ni dostal tip od Američanů, kteří několik padělaných telefonů firmy Apple zabavili. 

Tato zpráva přichází v době, kdy čínští představitelé tvrdě zasahují proti padělkům a tlačí na firmy, aby označovaly své zboží ochrannými známkami. Čína také souhlasí se spoluprací s americkými úřady ve snaze zarazit velké množství padělaného zboží, jež nyní proudí mezi oběma zeměmi.  

V Číně se objevil obchod s padělanými produkty Apple už před čtyřmi roky ve městě Kchun-ming. Podle blogerky BirdAbroad byly některé padělky tak věrohodné, že mnozí zaměstnanci byli přesvědčeni, že je vyrobila americká elektronická firma.