Bush sliboval: Řádným občanům pomoc, podvodníkům kriminál

Washington - Prezident Spojených států George Bush ve svém dnešním vystoupení ujišťoval Američany, že vláda ví, jak si poradit se současnou finanční krizí. Tvrdil, že se otřesů finančního sektoru nemusejí bát, jejich země je silná a krizi snadno překoná. Sliboval jim také pomoc se splácením hypoték. Na druhou stranu pohrozil lidem, kteří se snaží ilegálními cestami vytěžit ze současné tíživé situace maximum.

„Federální vláda má komplexní strategii a potřebné nástroje, aby vyřešila výzvy v našem hospodářství. Spoluobčané, můžeme vyřešit tuto krizi a vyřešíme ji,“ agitoval Bush. Kromě 700miliardového balíčku na podporu finančního sektoru slíbil řadovým občanům, že jim stát v případě potřeby pomůže se splácením jejich hypoték tak, aby nemuseli kvůli finančním těžkostem opouštět své domovy.

Podvodníci, třeste se!

Bush se ve svém projevu postavil také proti jakýmkoliv nelegálním praktikám, které mají z peněženek „zbídačeného“ národa vytáhnout další peníze a poslat je na tučná konta vychytralých jednotlivců. „Stavíme se proti nekalým praktikám jako vydávání nesprávných informací ve prospěch vlastní kapsy. Ilegální finanční aktivity budou stíhány,“ varoval Bush.

Dnešní projev byl již čtvrtým v pořadí, jež americký prezident v souvislosti s finanční krizí pronesl. Jeho předchozí vystoupení se týkala především 700miliardové podpory, která má pomoci oživit těžce zkoušený finanční sektor. Opakovaně v nich vyzýval kongresmany, aby záchranný plán pro americké banky a pojišťovny schválili.