Babiš zkritizoval předčasné penze pro horníky, ti protestovali

Ostrava - Vláda se na výjezdním zasedání v Ostravě, kam dorazila se zpožděním z důvodu nehody ve Studénce, neshodla na návrhu, aby horníci, kteří pod zemí odpracovali určitý počet směn, mohli odejít o pět let dříve do důchodu. Záměr zkritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vidí za ním podporu jediné soukromé firmy, totiž OKD.

„Vláda zatím nenašla shodu nad konkrétní podobou zákona,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Diskuse ale podle něj potvrdila vůli koalice problém řešit. „Můj názor je, že by se na tom měl podílet i majitel. Chceme jednat s managementem OKD,“ doplnil jej ministr financí, podle nějž by mělo opatření dlouhodobý dopad na státní rozpočet. Ministři se k tématu, které se dotýká 4000 horníků, vrátí v září.

Před příjezdem vlády protestovalo před budovou krajského úřadu pět desítek horníků s transparenty. „My už jsme měli sérii jednání, jak s jednotlivými představiteli vlády, tak s poslanci. Jde o to, že důchody horníků, kteří nastoupili po roce 1992, nejsou vůbec dořešeny. Ti kluci jdou v 65 do důchodu, což je naprostý nesmysl. Veškeré statistiky dokazují, že jejich zdravotní stav je špatný, že umírají rychleji,“ uvedl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

  • V případě, že by vláda dřívější odchod do důchodu horníkům nakonec neschválila, lze podle Pytlíka očekávat protesty. Horníci se chtějí obrátit i na Poslaneckou sněmovnu, pokud neuspějí ani tam, zřejmě vyjdou do ulic a budou demonstrovat.
Protest horníků před výjezdním zasedáním vlády v Ostravě
Zdroj: ČT24

Dřívější penzi pro havíře navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, které tak chtělo řešit propouštění kvůli zavírání dolů. Dřívější odchod havířů na penzi požadují i hornické odbory. Argumentují tím, že podle studií se kvůli horšímu zdraví mnozí havíři důchodu nedožijí. Návrh patřičné novely ale dlouhodobě odmítá ministerstvo financí, které tvrdí, že není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém. Nutné je prý investovat do rozvoje regionu.

Vláda už v minulosti souhlasila s tím, aby se rozšířila skupina havířů, kteří mohou odcházet na odpočinek o pět let dřív. Týká se to těch, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali stanovený počet směn. Už předtím byla penze o pět let dřív pro ty, kteří stihli potřebné směny do konce roku 2008. Nový návrh počítal s tím, že by do dřívějšího důchodu mohli všichni horníci splňující podmínky.

Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech, bezdětné ženy v 62 letech a matky podle počtu vychovaných potomků ještě dříve. U mužů se důchodová hranice každoročně odsouvá o dva měsíce, u žen o čtyři. Podle návrhu by horníci chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, mohli nastupovat ani ne v 55 letech. Za sebou by měli mít 3300 směn v dole či 2200 směn v uranovém dole.

Sobotka zrušil odpolední program, navštíví zraněné ze Studénky

Cestu vlády Bohuslava Sobotky na její první výjezdní zasedání v Ostravě zkomplikovala tragická nehoda na trati u Studénky, kvůli níž musel ministry na místo přepravit autobus. Jednání tak začalo s více než hodinovým zpožděním uctěním památky obětí srážky vlaku s kamionem minutou ticha.

Odpolední program vlády byl kvůli zpoždění zrušen, místo něj Sobotka s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) navštíví zraněné z dopolední srážky vlaku s nákladním vozem. „Předseda vlády Sobotka rozhodl s ohledem k tragické události zrušit dnešní odpolední doplňující program výjezdního zasedání,“ řekl mluvčí vlády Martin Ayrer.