Mládek: Írán je pro nás obchodní příležitost

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje otevření nové zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Íránu. Ta pomáhá českým firmám podnikat v zahraničí. Plánované otevření kanceláře je reakcí na podepsání mezinárodní dohody o jaderném programu mezi Íránem a dalšími státy před týdnem.

Podle ministra Jana Mládka (ČSSD) je Írán pro české podnikatele zajímavým partnerem. „Českým exportérům se otevírají nové možnosti a téměř osmdesátimilionový trh je pro ně velkou příležitostí,“ vysvětlil Mládek. Podle něj navíc byly obchodní vztahy mezi Íránem a Českou republikou vždy velmi korektní a smysluplné. Český vývoz do Íránu dosáhl minulý rok částky 564 milionů korun a dovezlo se zboží v hodnotě 163 milionu korun.

V poslední době docházelo k obchodnímu přibližování obou zemí. Například již v minulém roce kancelář CzechTrade v Dubaji mapovala příležitosti a možnosti prezentace na veletrhu v oblasti Středního východu a vytipovala stavební veletrh s názvem Projekt Iran 2015. Toho se letos v červnu zúčastnilo šest českých firem.

Doležal: Češi nabízí německou kvalitu za příjemné ceny (zdroj: ČT24)

„Přítomnost na prvním ročníku veletrhu Projekt Iran nám přinesla přes sedm desítek kontaktů a v neposlední řadě možnost vidět na vlastní oči obrovský potenciál, který Írán nabízí nejen ve stavebnictví,“ řekl generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal. „Češi nabízí německou kvalitu za velmi příjemné ceny a Česká republika má v Íránu velmi dobrou reputaci,“ doplnil Doležal. O záměru otevřít novou kancelář v Íránu bude ministerstvo jednat ve středu 22. července.

Celkové náklady všech více než 40 kanceláří tvoří zhruba 150 milionů korun ročně, přitom v roce 2013 byly uzavřené obchodní kontrakty českých exportérů v hodnotě více než 1,7 miliardy a v roce 2014 za 6,8 miliard. Do konce roku plánuje CzechTrade otevřít ještě pobočky v Singapuru a jihoindickém Bengalúru.