ČNB znovu zasáhla do měny, nedovolila posílení pod 27 korun

Praha – Poprvé od listopadu 2013 se Česká národní banka odhodlala k umělému oslabení koruny. K intervenci sáhla podle informací IHNED.cz během pátku, aby zabránila posílení měny pod 27 korun za euro. Tehdy se kurz pohyboval na hladině 27,04 korun za euro.

Na začátku letošního roku koruna krátkodobě oslabila nad 28 korun za euro. Od června ale kurz vytrvale klesal.

Dnes se koruna dotkla hladiny 27 Kč za euro. Podle serveru Patria.cz dokonce lehce posílila pod tuto hodnotu, analytici i samotná ČNB ale tuto informaci odmítli s tím, že došlo buď k chybě, nebo k obchodu s tímto kurzem mimo oficiální trh, což není pro centrální banku relevantní. „Za ceny pod hranicí 27 Kč/EUR se neuskutečnily na mezibankovním trhu žádné transakce. Pro ČNB jsou rozhodující ceny, za které se skutečně obchoduje,“ uvedla dnes centrální banka. „Je třeba vidět to, že na grafech, které my sledujeme, jsou jednak kotace, což jsou indikativní ceny, a pak máme skutečné obchody, za které se realizuje, a tam koruna pod 27 za euro nebyla,“ vysvětluje analytik ČSOB Jan Čermák. Později odpoledne skutečnost, že obchod pod hranicí 27 korun/euro na mezibankovním trhu neproběhl, potvrdil České televizi i hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

  • Podle ekonomů se dá čekat, že ČNB bude přistupovat k intervencím častěji. „Je to možné, protože jsme velice blízko intervenční hranici a do české ekonomiky stále ze všech stran přicházejí další a další eura, takže by zde byla tendence, aby koruna posilovala, a pokud ji chce udržet ČNB stabilní, tak bude muset intervenovat,“ říká analytik ČSOB Jan Čermák.

To, že budeme nyní svědkem zásahů ČNB časteji, potrvdil i hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. „ČNB nechce jít cestou silné exemplární intervence, nic takového jako bylo na podzim 2013, volí spíše cestu drobných transakcí, ne v objemu miliard korun,“ konstatuje.

Možné blízké zásahy do kurzové hladiny bankéři oznámili už koncem června.

ČNB zahájila intervence v roce 2013 kvůli obavě z deflace, tedy snížení cenové hladiny, která by oslabila hospodářství. Centrální banka tehdy během několika dní nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. Koruna kvůli intervencím tehdy mezi 6. a 7. listopadem skokově oslabila ze zhruba 25,79 Kč/EUR na 26,98 Kč/EUR a v dalších dnech nad 27 korun. V následujících měsících kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Singer versus Zeman

Dlouhodobým kritikem zavedení intervencí je prezident Miloš Zeman. Podle něj jsou totiž intervence největší chybou současné rady vedené guvernérem Miroslavem Singerem. Ten si ale za intervencemi neochvějně stojí - bez nich by podle něj rostla česká ekonomika podstatně pomaleji.