Zamrzlé pohledávky v zahraničí? Stát by měl ručit méně, říká Babiš

Už ne pět, ale rovnou deset procent z hodnoty úvěru – tolik by měly podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) platit banky a firmy, které si pojišťují vývoz přes stát. A to v případě, kdy odběratel přestane půjčky splácet. Proti ministrově záměru se postavily podnikatelské svazy, podle kterých to české exportéry znevýhodní, protože budou mít přísnější podmínky než v okolních zemích.

Babiš chce, aby se vývozci více podíleli na krytí pohledávek (zdroj: ČT24)

Pokud si český vývozce pojistí svůj export přes státní pojišťovnu EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost), nedostává bankovní úvěr přímo on, ale jeho zahraniční odběratel. Díky tomu má česká firma peníze hned potom, co zboží vyveze. A úvěr pak bance splácí odběratel.

Pokud ale platit přestane, nese skrze EGAP největší riziko stát, který většinou hradí 95 procent hodnoty zakázky a samotná firma pouze 2,5 procenta. Zbylých 2,5 procenta pak kryje banka. „Není možné, aby ten stát ručil za všechno, takže proto navrhujeme spoluúčast až do výše 10 procent,“ dodává Babiš.

Jak funguje pojištění exportu?
Zdroj: ČT24

„Jsou tady případy firem, které to berou tak, že ony dostaly zaplaceno a tím pro ně zakázka končí. A státe - potažmo banko - teď to nějak vymáhej,“ říká mluvčí EGAPu Hana Hikelová.

Podnikatelé: Vyšší spoluúčast nás poškodí

Podnikatelské svazy nicméně namítají, že vyšší spoluúčast firem znamená, že čeští vývozci budou mít horší podmínky než jejich konkurenti z jiných států. „V současné době to chápeme jako velmi špatný krok pro konkurenceschopnost českých exportérů,“ uvedla generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová. „Nejideálnější varianta by byla, kdyby to zůstalo tak, jak je to dneska,“ dodává za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Výše pojistného krytí exportu státem
Zdroj: ČT24

Vedle ministerstva financí je druhým velkým akcionářem EGAPu rezort průmyslu a obchodu. A ten zatím nechce situaci komentovat. Podle informací České televize se ale kloní k variantě, aby se spoluúčast firem lišila podle rizikovosti případu. Proti takovému nastavení by ostatně nebyl ani Babiš. Může jít například o systém, kdy by firma, jejíž odběratelé měli vždy dobrou platební morálku, platila spoluúčast nižší. Méně než současných pět procent to ale podle ministra financí nebude.

Zamrzlé pohledávky za desítky miliard

Je to rok a půl, co Česká exportní banka a státní pojišťovna zažily třídenní policejní razii. Vyšetřovatelé si tehdy odnesli dokumenty k podezřelým úvěrům za 8 miliard korun. A právě ztráty obou institucí, které podporují obchod se zahraničím, jdou z velké části na rub benevolentně nastavenému systému. Alespoň tak to vidí šéf státní kasy Babiš. „Naše zkušenosti s exportní bankou jsou velice špatné. Ten systém byl v minulosti zneužíván. Máme tam samozřejmě obrovské dědictví - několik desítek miliard těžko dobytných úvěrů,“ říká ministr.

Na zamrzlé zahraniční pohledávky ostatně před časem upozornil také prezident Miloš Zeman, když řekl, že by EGAP měl zpřísnit pravidla pro pojišťování zahraničních pohledávek českých investorů. „Když jsem se s těmito zamrzlými pohledávkami seznámil, tak jsem zjistil, že českým investorům, a teď to trochu přeženu, je to naprosto jedno,“ uvedl Zeman s tím, že investoři uzavírají smlouvy s kdekým a spoléhají pak na to, že jim peníze v případě krachu proplatí právě EGAP.

Státní úvěrová pojišťovna EGAP funguje od roku 1992 a pojišťuje vývozní úvěry spojené s exportem zboží a služeb z Česka proti teritoriálním a komerčním rizikům. Pojišťovna patří do systému státní podpory exportu.

Česká exportní banka (ČEB) je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu přímo a nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a znalost České republiky ve světě, což vede k podpoře celkové konkurenceschopnosti České republiky.

Vydáno pod