ČSA jsou po letech ztrát opět v zisku

Praha - České aerolinie jsou po letech v zisku, oznámil letecký dopravce. V prvním pololetí letošního roku firma vydělala 12,9 milionu korun, loňské pololetí přitom skončilo ztrátou 408,2 milionu. Podle společnosti zafungovala ozdravná opatření, kterými dopravce v posledních letech prošel.

ČSA jsou po letech ztrát opět v zisku (zdroj: ČT24)

„Obratu v hospodaření jsme dosáhli díky zásadním změnám, z nichž některé byly bolestné, ale přinesly výsledek a hlavně šanci na další zdravé fungování firmy. Dík patří všem zaměstnancům v ČSA kteří pochopili nutnost změn a pomohli je realizovat,“ uvedl Jozef Sinčák, předseda představenstva Českých aerolinií. Podle něj ziskem skončí hospodaření za celý letošní rok. Záležet ale bude na mnoha faktorech. Například na vývoji trhu a zájmu lidí o létání. „Těch proměnných je celá řada. Jsme závislí například na cenách ropy, na vývoji kurzu dolaru a eura a na dalších parametrech,“ říká mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Mezi důležité změny patří například nedávné citelné snížení platů letušek, stevardů a pilotů. Zatímco piloti již avizovali, že snížení platů akceptují, letušky a stevardi zvažují, zda kvůli němu nepřejdou do stávky. Podle Českých aerolinií průměrná hrubá mzda letušek klesla ze 43 845 Kč v období mezi únorem až květnem 2014 na 31 985 korun v letošním únoru až květnu. „K tomu je třeba započítat kapesné a stravné, které letos v květnu činilo 11 tisíc korun,“ doplnil mluvčí ČSA Daniel Šabík s tím, že hrubá mzda vedoucí kabiny ve stejném období letošního roku byla v průměru 39 591 Kč.    

  • "Platy letového úseku, alespoň podle mně dostupných informací, byly sníženy v únoru v průměru až o 40 procent. Jsem přesvědčena o tom, že to sehrálo zcela zásadní roli, pokud jde o ten kladný hospodářský výsledek. A já se obávám, že nelze stavět zisk té společnosti na tom, že podhodnotím kvalifikovaný letový personál. Ať už se jedná o piloty nebo o stevardy," říká předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová.

České aerolinie loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun.

Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. ČSA zaměstnávají méně než 700 lidí.