Sudy na víno zůstanou, ale dostanou kontrolní pásku

Praha - Ministerstvo zemědělství ustoupilo od zamýšleného povinného používání „bag in boxů“, tedy krabic, které obsahují speciální plastový sáček určený pro dlouhodobé skladování tekutin nebo lahvování u dovozových sudových vín. Oznámil to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ochranu před pančováním vína by měla přinést kontrolní páska na obalu sudového vína. Ministerstvo chce zároveň v připravované novele vinařského zákona  zavést definici falšování vína, za které bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

Norma, která by podle plánů úřadu mohla začít platit mezi prvním a druhým čtvrtletím příštího roku, přináší provozovatelům vinoték také povinnost skladovat víno v teplotě do 15 stupňů a mít výčepní zařízení, které používá jako hnací plyn dusík s příměsí oxidu uhličitého do 20 procent. Prodejci také budou muset zapsat své produkty do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.  

  • Novela by měla podle ministra chránit české a moravské vinaře i před levnými nelegálními dovozy. „Jak se mají vypořádat s tím, když nabízejí sudovku za 45 korun a výš a někdo je schopen dovézt kamion vína za 16 korun za litr,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na všech etiketách bude muset být uvedená provenience hroznů. Sudové víno se bude moci stáčet pouze v provozovně vinaře nebo v jeho vinotéce, další možností bude provozovna osoby, která poprvé uvedla sudové víno na trh či do těchto míst přímo dodává sudové víno. „Standardních vinoték a vináren“ se tak podle Jurečky norma prakticky nedotkne. Naopak lidé, kteří víno prodávají například „v pneuservisu“, budou muset podle Jurečky do skladování investovat.

Návrh novely vinařského zákona
Zdroj: ČT24

„Obecně s návrhem souhlasíme a budeme ho podporovat,“ řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Například velkobílovičtí vinaři by si přáli zákaz podnikání v oblasti vína, pokud by někdo více než dvakrát během dvou let porušil pravidla. Novela také snižuje limit prodaného vína, od kterého musí obchodníci hlásit informace o svých zásobách, z 1000 hektolitrů na 750. „Snížení na 750 hektolitrů nic nevyřeší, budeme navrhovat snížení na 30 000 litrů,“ řekl Půček.

„Co nás mrzí velice je, že neprošel návrh na povinné značení lahví vín, která byla vyrobena z hroznů sklizených na území České republiky, čímž by bylo jednoznačně odlišeno naše víno od ostatních vín,“ stěžuje si předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Podle analýz stát přijde kvůli černému trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává zhruba na 30 tisících místech. Při kontrolách Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí se v loňském roce zjistila pochybení ve třetině případů.