Na Žatecko míří Jihokorejci s další obří investicí

Investice až za pět miliard korun a zhruba pět set pracovních míst. Podle informací České televize míří do průmyslové zóny Triangle na Žatecku další firma z Jižní Koreje: Kiswire, která vyrábí vlákna do pneumatik. Investovat se bude taky v  Moravskoslezském kraji. Přes sedm miliard korun tam plánuje utratit ocelářská společnost ArcelorMittal.

Na Žatecko míří Jihokorejci s další obří investicí (zdroj: ČT24)

Smlouvu na největší novou zahraniční investici současné vlády podepsal premiér právě před rokem. Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen chce na polích na Žatecku postavit továrnu a investovat téměř 23 miliard korun. A nebude sám. Teď se finalizují jednání s jedním z jeho dodavatelů, firmou, která vyrábí pro automobilový průmysl. „Já v tuto chvíli ještě nemám mandát jakkoliv komentovat konkrétní jména, ta chvíle přijde,“ konstatuje ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera potvrzuje, že vyjednávání směřují do finální fáze a že se připravuje investiční pobídka.

Má jít o jihokorejskou společnost Kiswire, která vyrábí kordová vlákna pro pneumatiky. Velikost investice by měla být v první fázi tři miliardy korun, později možná až pět miliard. Práci by tu mohlo získat přes pět set lidí. „Je to další společnost, která by kooperovala s Nexenem při výrobě pneumatik,“ říká hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

  • „Iniciovali jsme nově vznik vzdělávacího oboru, tak aby bylo město schopné produkovat kvalifikovanou pracovní sílu pro investory. Nabíraní lidí by mělo přijít na řadu někdy na začátku roku 2017 a bude postupné,“ říká starostka Žatce a senátorka Zdeňka Hamosouvá (nestr. za ANO). 

Průmyslová zóna je teď na pohled spíš prázdná. Czechinvest ale kraj vyjednávají s několika investory. Pokud se jednání dotáhnou do konce, nebude tu už pro velké společnosti místo. „Pro větší investory plochy na Trianglu už nejsou, už jen pro ty menší, kteří se spokojí s několika hektary,“ vysvětluje hejtman (KSČM) Oldřich Bubeníček.

Nezaměstnanost po okresech
Zdroj: ČT24

Pro místní je plánovaná investice dobrou zprávou. Tři okolní okresy: Most, Chomutov a Louny, totiž patří mezi ty s nejvyšší nezaměstnaností. Žije tady 23 tisíc nezaměstnaných a sehnat nové zaměstnance by tedy nemusel být problém. Stejně jako v Ostravě s nezaměstnaností 10,3 %, kam se zase chystá investovat největší světový výrobce oceli - ArcelorMittal. „Je velmi důležité, abychom udělali naše podnikání v této zemi udržitelné a pro zvýšení konkurenceschopnosti nadále investovali,“ říká předseda představenstva ArcelorMittal Lakšmí Mittal.

Podle ministerstva průmyslu plánuje firma, která v Česku zaměstnává přes 7000 lidí, investici do modernizace výroby ve výši sedmi a půl miliard korun. „Máme zájem, aby nadále tato firma působila jako stabilní zaměstnavatel v Moravskoslezském kraji,“ dodává premiér a předseda strany ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vydáno pod