Koalice bude dál podporovat zvýšení odvodů z hazardu

Poslanci rozehrávají partii s loterijními firmami. Nová pravidla hazardu, která připravilo ministerstvo financí Brusel zřejmě schválit nestihne. Ve hře je proto hned několik návrhů, podle kterých by se měl herní byznys od příštího roku řídit. Koalice se nicméně nyní dohodla, že podpoří jak návrh z dílny ministerstva financí, tak novelu poslance Jana Volného (ANO), která je v Poslanecké sněmovně. Odpověď na to, kolik peněz z hazardu by mohlo jít na sport, však zatím lídři vládní koalice nezískali.

Poslanecký návrh, který už prošel prvním hlasováním sněmovny, zvyšuje loterijní daň. Z každé sázky nebo z prodaného tiketu - sportky, platí nyní loterijní firmy dvacet procent. Nově by to mělo být o pět procent víc. Dražší bude i provoz hracích přístrojů. Každý by měl stát 110 korun denně. Tedy dvakrát víc než nyní. Tuto loterijní novelu poslance Jana Volného bude koalice ve Sněmovně dál podporovat, i přes kritiku zejména opoziční pravice a Hospodářské komory.

Tato Volného předloha má sloužit jako dočasná náhrada nového zákona o hazardních hrách z dílny ministerstva financí, jehož příprava se protáhla. Ministerstvo spuštění nového loterijního zákona o rok odložilo. A to hlavně kvůli práci na přípravě monitorovacího systému výběru daně z hazardu a posouzení normy Evropskou komisí (více čtěte zde).

Zcela nový návrh zákona o hazardních hrách by měla vláda projednat 29. července, pak půjde k posouzení zákonodárcům. 

Sociální demokraté a lidovci však chtějí dohodu o využití peněz, které se díky novele vyberou navíc. Měly by jít do sportu a na prevenci gamblerství. Vyplynulo to z vyjádření předsedů sněmovních klubů ČSSD a ANO Romana Sklenáka a Jaroslava Faltýnka po zasedání koaliční rady. „Požadujeme, aby bylo jasně stanoveno, jaký výtěžek z loterií půjde na financování sportu a prevence patologických jevů souvisejících s hráčstvím,“ uvedl Sklenák. Nepůjde podle něho o nějakou úpravu předlohy ve druhém čtení, ale o dohodu v koalici.

  • „Tězko říci, s čím v novém roce počítat. Návrhů se střetlo několik a je možné, že tady bude daňová sazba platit pouze rok, a že se nakonec dočkáme nového zákona. Ale to rozhodující v tuto chvíli nejsou vůbec daňové sazby, ale místní vyhlášky, a sám předkladatel novely poslanec Volný si neuvědomuje, že pokud v klíčových lokálních trzích, tedy v Praze, Brně a Ostravě zavládne prohibice, tak automaticky zmizí až dvacet procent daňových výnosů a samozřejmě vznikne šedá ekonomika, ale z té žádné výnosy nebudou,“ upozorňuje mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek.

Dvě až dvě a půl miliardy korun, o kterých se mluví jako o očekávaném výnosu z tohoto zdanění, tak podle Čírtka v příštím roce nepřitečou. „V tuhle chvíli není zdanění loterií nástroj pro zvýšení výnosu, ale spíše pro regulaci objemu toho legálního trhu,“ dodává Čírtek.

Kasino
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Podle sázkových a loterijních společností by stát však udělal lépe, kdyby omezil nelegální sázení na internetu a více zasáhl proti takzvaným kvízomatům, které hru o peníze kombinují s jednoduchými vědomostními otázkami. „Státu utíkají velké peníze z nelegálního sázení na internetu, což se neřeší, a naopak se zvyšuje daňové zatížení,“ řekl Chvátal. „To je laciný postup a nejjednodušší je zdanit ty legální a nezničit ty nelegální,“ dodal senátor a šéf sázkové společnosti Synot Ivo Valenta.

Kvůli zvýšené sazbě loterijní daně na 25 procent uvažuje o odchodu z České republiky loterijní společnost Sazka, jak dříve informovala televize Nova. Stát by tak podle televize ročně přišel o 1,4 miliardy korun na daních a finanční ztrátu ve stovkách milionů by odchod Sazky znamenal i pro sportovce.

Další novinka: zdanění online hazardu  

Nejnovější návrh novely loterijního zákona chce proto nyní do českých zákonů zavést také nový termín - online hazard a hned ho zároveň zdanit. Internetové portály mají platit loterijní daň stejně jako ostatní. Takzvanou harmonizační novelu chce poslancům předložit místopředseda lidovců Jan Bartošek. Za cíl si klade uvést v soulad české zákony s evropskými, vypořádat se s nelegálním hazardem a pomoct s léčbou a prevencí závislosti na hazardu. Na to by mělo jít podle Bartošky jedno procento z odvodů z loterií. Asociace společností provozujících kasina v Česku návrh uvítala.  

Hazardní hry on-line
Zdroj: Beck Diefenbach/Reuters

Harmonizaci českého loterijního zákona s unijním právem považuje Bartošek za „zásadní a klíčový moment“, jinak prý Česku hrozí sankce až půl milionu korun denně. Poslanec Volný naopak soudí, že Česku pokuty nehrozí; současný právní řád totiž on-line hazard nezná a tudíž jej nelze zregulovat. „My ho musíme dostat do zákona, abychom mohli pochybné firmy zregulovat a zakázat,“ řekl Volný.

Bartošek chce také normou bojovat proti nelegálnímu hazardu včetně takzvaných kvízomatů. „Jenom samotné vypořádání se s nelegálním hazardem přinese podle odhadu ministerstva financí do rozpočtu až tři čtvrtě miliardy korun,“ řekl. Třetí oblastí novely je prevence sociálně-patologických jevů. „Nejsou v takovém výčtu jako v připravované novele ministerstva financí, ale i tak přináší zlepšení,“ řekl Bartošek. 

  • Asociace společností provozujících kasina v Česku podle prezidenta Tomáše Kmenta vítá snahu řešit otázky černých heren nebo kvízomatů, kam se dosud snahy státu o regulaci příliš nezaměřovaly. „Do stejné skupiny patří i náznak snahy omezit nebo alespoň zkusit kontrolovat existenci online her a loterií na internetu. Je to Pandořina skříňka, která pouze není vidět ve městech, obcích a na ulicích veřejně. Podle názoru asociace je to časovaná bomba, která je zatím jen skryta za zdmi bytů na displejích monitorů či tabletů a chytrých telefonů,“ dodal.  

Novelu chce Bartošek předložit na zářijové schůzi, její platnost předpokládá k začátku příštího roku. „Podporu pro tuto harmonizační novelu pochopitelně sháním,“ dodal. Norma podle něj nekonkuruje návrhu Volného, který řeší především daňové záležitosti hazardu.

Výherní automat
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Jak sází Češi?

Češi loni prosázeli 138,1 miliardy korun, což je meziročně o 11,4 procenta více. Nejvíce peněz, 42,5 procenta z celkové prosázené částky, vhodili do interaktivních videoloterijních terminálů. Na výhrách se sázkařům loni vrátilo 106,7 miliardy korun, legálním provozovatelům loterií a podobných her zůstalo 31,4 miliardy korun. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti odhaduje, že je v Česku 150 tisíc problémových hráčů, z toho 40 až 80 tisíc je patologických.  

Zvýšením odvodů a místního poplatku podle Volného novely by si měly veřejné rozpočty polepšit podle důvodové zprávy o 2,2 až 2,6 miliardy korun ročně. Do státního rozpočtu by mělo plynout o 1,9 až 2,3 miliardy korun navíc, obecní rozpočty by si měly přilepšit o 250 až 307 milionů korun. Předseda sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že část z nich by do sportu mohla plynout, je ale potřeba dát jasná a průhledná pravidla rozdělování peněz.