Řecké protinávrhy: Odklad úsporných opatření

Řecký premiér Alexis Tsipras poletí na úterní summit eurozóny s protinávrhy, které budou patrně kontroverzní. Atény budou požadovat od věřitelských institucí hlavně odklad úsporných opatření. Dále budou usilovat o zachování daňového zvýhodnění pro řecké ostrovy, kvůli kterému sváděly obě strany při dosavadním vyjednávání těžké boje. Vyplývá to z informací řeckých médií.

Řecký list To Vima se zmínil o deseti bodech zahrnujících změny v červnovém návrhu dohody věřitelů, který byl v referendu odmítnut. Patří mezi ně to, že Řecko nepřijde o 30procentní úlevu z daně z přidaného hodnoty pro řecké ostrovy a nezavede 100procentní daňovou zálohu u podniků. Atény také požadují odklady zejména ve škrtech ve výdajích na obranu.

V pozvolnějším tempu chce řecká vláda provádět reformu sociálního pojištění a důchodového systému. Chce rovněž obnovit zrušený systém kolektivních smluv. Jde z valné části o témata, u nichž věřitelské instituce požadovaly ústupky v rámci reformy řecké ekonomiky.

Řecký premiér Alexis Tsipras v pondělí večer telefonoval šéfovi ECB Mariovi Draghimu, aby mu řekl, že je zapotřebí okamžitě zrušit kontroly kapitálu zavedené před týdnem v bankách, aby se zabránilo kolapsu bankovního systému. Oba podle Reuters hovořili o situaci kolem finanční likvidity bank.

  • ECB se v pondělí rozhodla znovu ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu korun). Zároveň zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA. Podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací však tento krok nebude mít na fungování bank žádný dopad.

V Bruselu bude v úterý nejprve jednat euroskupina, tedy ministři financí zemí platících eurem, v přítomnosti nového řeckého ministra financí Euklidise Tsakalotose. Od 18:00 se pak bude konat mimořádný summit zemí eurozóny, na kterém své požadavky přednese Tsipras.

Janis Varufakis odstoupil z funkce řeckého ministra financí, aby usnadnil dohodu s věřiteli. Bylo též oznámeno, že řecké banky zůstanou v úterý a ve středu zavřené; zavřely se 29. června poté, co jim ECB odmítla zvýšit objem nouzového financování.