Řekové z celého světa se sjíždějí domů, tisk vyzývá k záchraně vlasti

Atény – Den před zlomovým referendem o reformách mezinárodních věřitelů panuje v Řecku napjaté očekávání. Kampaň 24 hodin před začátkem hlasování podle zákona utichla a zveřejňovat se nesmějí ani žádné předvolební průzkumy. Na poslední chvíli se nicméně snaží mobilizovat občany řecký tisk – upozorňuje, že lidi čeká nejdůležitější rozhodnutí za posledních čtyřicet let. To si myslí i Řekové žijící v zahraničí, kteří se kvůli referendu ve velkém sjíždějí domů.

Většina řeckých deníků ve svém sobotním vydání voliče vyzvala, aby na lístcích zaškrtli možnost „ano“, což znamená přijetí navrhovaných reforem. „Ano euru a Evropě. Občané drží budoucnost země ve svých rukou,“ napsal v titulku deník politického středu To Vima a nastínil Řekům jen dvě alternativy slovy „národní izolace, nebo evropský kurz“. Stejně to vidí i list To Proto Thema, který nabádá k přijetí reforem a zachování jednotné měny. „Odmítáme drachmu a chaos,“ doplnil konzervativní deník Eleftheros Typos.

Bulvární list RealNews pod dramatickým titulkem „Zachraňte vlast!“ upozorňuje na to, že národ je ve vztahu k věřitelům rozdělený a že mu hrozí mezinárodní izolace. Dohoda s partnery v eurozóně je proto nezbytně nutná.

K odmítnutí podmínek věřitelů naopak vyzývá deník I Avgi spojený s vládnoucí stranou Syriza. Domnívá se, že zamítavý postoj Řecko ve výsledku posílí a premiér Alexis Tsipras bude schopen zajistit zemi výhodnější dohodu a finanční pomoc „během dvou dní“.

Pokud Řekové zvolí v referendu „ano“ pro další úsporná opatření, existuje naděje, že se země s věřiteli dohodne na pokračování finanční pomoci. Premiér Alexis Tsipras ale v takovém případě nevyloučil demisi své vlády.

Pokud se Řekové vysloví proti návrhům věřitelů, obnovit jednání bude velice těžké a Řecko se ještě víc přiblíží státnímu bankrotu, odchodu z eurozóny a návratu k drachmě. Šéf Evropské rady nicméně na poslední chvíli obavy mírnil slovy, že případný nesouhlas Aténám dveře k eurozóně ani k dalším jednáním neuzavře.

K zamítnutí reforem své spoluobčany opakovaně vyzval i samotný předseda vlády, který považuje současný řecký dluh za neudržitelný. „V neděli se rozhoduje, zda opět ubereme důchodcům, abychom obsluhovali neudržitelný dluh. Vyzývám vás, abyste hlasovali za sebevědomé a demokratické Řecko v solidární Evropě,“ nechal se slyšet Tsipras. Také je přesvědčen, že negativní stanovisko Řeků pozici Atén ve vyjednávání posílí.

Představitelé eurozóny si ale myslí opak. Jak šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, tak předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker míní, že zamítavý výsledek referenda bude znamenat oslabení vyjednávací pozice Řecka. „Dokonce i v případě, že budou hlasovat 'ano', budou jednání obtížná,“ odhaduje Juncker. Podobně hovořil i německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Byla by to velmi náročná jednání, protože situace v Řecku se v posledních týdnech dramaticky zhoršila.“

Banky mají peníze jen do pondělí

Poslední průzkumy veřejného mínění ukázaly, že referendum bude vyrovnané. Zatímco levice (jejíž součástí je i vládní Syriza) burcuje za odmítnutí podmínek pomoci, opoziční pravice naopak podporuje další úspory. „Všechny strany se snaží mobilizovat nerozhodnuté voliče, protože jejich hlasy budou pro výsledek referenda klíčové,“ popsal zpravodaj ČT v Aténách David Miřejovský.

V Řecku jsou od počátku týdne zavřené banky a lidé mají jen omezený přístup ke svým vkladům – z bankomatů si mohou každý den vybrat maximálně 60 eur. Šéfka místní bankovní asociace Luka Katseliová informovala, že finančním domům zbývá hotovost ve výši jedné miliardy eur (zhruba 27 miliard korun), takže si vystačí jen do pondělního rána. Další vývoj bude záviset na postupu Evropské centrální banky, jež řeckým bankám poskytuje nouzové financování v rámci programu ELA (Emergency Liquidity Assistance).

Řecké euro
Zdroj: Federico Gambarini/ISIFA/EPA

Řecké banky přitom popřely zprávu, kterou zveřejnil britský deník Financial Times, že by v případě finančního kolapsu mohlo dojít k zabavení části vkladů. Bankovní asociace označila informaci za „zcela nepodloženou“ a řecký ministr financí Janis Varufakis na svém twitterovém účtu píše o „zlomyslné spekulaci“.

Podle platného výnosu mají řecké banky začít fungovat v pondělí 6. července, jejich otevření se ale nejspíš odloží. Vládní činitelé už avizovali, že banky se znovu otevřou až ve chvíli, kdy se zemi podaří dosáhnout dohody s věřiteli. A pokrok v jednáních závisí právě na výsledcích nedělního referenda. Kromě toho stále hrozí riziko, že po otevření bank by opět nastal masivní výběr vkladů, což by při nízké likviditě řecký finanční systém neustál.

Řecká diaspora chce být u referenda

O významu referenda svědčí i zájem, který hlasování vyvolalo mezi Řeky žijícími v zahraničí. Někteří neváhají a kupují si drahé letenky, aby mohli včas odevzdat svůj vlastní hlas. Většina z nich se chystá podmínky mezinárodních věřitelů podpořit. Je to podle nich jediný způsob, jak zemi udržet v eurozóně.

„Všechny příležitosti, které jsem v životě dostal, přišly částečně díky vztahu Řecka s Evropou, nejen kvůli mému řeckému pasu,“ řekl agentuře Reuters konzultant Konstantinos Dimitriu, který žije v Singapuru. Domů prý zamíří i jeho přátelé z USA, Irska nebo Švédska.

Demonstrace proevropských Řeků v centru Atén
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Aerolinky Aegean Airlines musely dokonce vypravit letadla navíc, a to z Bruselu a z londýnského letiště Stansted. Některé krajany však mohou odradit vysoké náklady na cestu. Třeba zpáteční letenka mezi New Yorkem a Aténami zakoupená na poslední chvíli vyjde na 1400 dolarů (přes 34 000 korun), z dalších oblastí to může být až trojnásobek.

„Letenky do Řecka na tento víkend jsou opravdu drahé,“ potvrdil Dimitri Augustidis, který provozuje turistické internetové stránky v Británii. „Není to kvůli sezoně, je to kvůli volbám. Před volbami v lednu jsem letěl hlasovat a zaplatil jsem 100 liber, když jsem letěl o dva dny dříve. Na toto referendum odlétám také o dva dny dříve a letenka je za 300 liber.“

Vydáno pod