Island přebírá i největší banku v zemi, časy jeho prosperity jsou u konce

Reykjavík - Island dnes kvůli finanční krizi převzal kontrolu nad největší bankou v zemi Kaupthing a až do pondělí zastavil veškeré obchody na akciových trzích. Finanční krize tak z evropských států zasáhla nejcitelněji ten, který po dlouhá léta zažíval ekonomický zázrak a studie OSN ho dokonce řadily na první místo žebříčku životního standardu. Island nyní před bankrotem zachrání pouze miliardová půjčka, kterou mu zřejmě poskytne Rusko.

Stát tak již přebral tři největší banky v zemi, kromě Kaupthing jsou to také Landsbanki a Glitnir. Už tak zadlužená ekonomika se tak dostala na pokraj bankrotu a islandskou korunu v prudkém pádu nezastavila ani fixace kurzu.

Krize se už projevuje i v běžném životě občanů, kteří pociťují značnou nejistotu. Jedna z problémových islandských bank propouští 500 svých zaměstnanců, což je v 300tisícové islandské populaci znát. I podle ekonoma Raiffeisenbank Aleše Michla se z finanční krize už na Islandu stala krize ekonomická. Propouštět se chystají i nebankovní sektory a ze země odcházejí investoři.

Hlavními předpoklady propuknutí krize byl podle Michla obrovský bankovní sektor, jehož aktiva jsou desetkrát větší než islandský hrubý domácí produkt, ve spojení s velkým zahraničním zadlužením.

Pro Čechy má islandská finanční krize alespoň částečně pozitivní dopady. Nyní je totiž Island díky propadu tamní koruny mnohem levnější destinací pro české turisty. Narozdíl od mnoha návštěvníků, kteří zřejmě v příštích měsících na Island zavítají, cizinci pracující v tamních podnicích houfně odcházejí.