Řekové si drachmy nevytisknou, ani kdyby chtěli – nemají lisy

Atény – V posledních několika týdnech se v souvislosti s řeckou krizí neustále mluví o bankrotu země a jejím odchodu z eurozóny. Návrat k drachmě by byl ale podle všeho dost složitý i po technické stránce. Řecký ministr financí Janis Varufakis totiž podle agentury AFP řekl, že Řecko není schopné tisknout drachmy, protože v minulosti nechalo zničit všechny své tiskové desky. Ministr ale jedním dechem dodává, že takové úvahy jsou zbytečné, protože Atény se chtějí „ze všech sil“ udržet v eurozóně.

„Nemáme kapacity“ tisknout drachmy, uvedl Varufakis ve vysílání australské rozhlasové stanice ABC. V roce 2000, tedy rok předtím, než země vstoupila do eurozóny, „bylo jedním z opatření, která jsme přijali, zbavit se všech našich lisů“. „Rozhodně ze všech sil chceme zůstat v eurozóně, i když její institucionální rámec kritizujeme,“ uvedl dnes podle agentury AFP Varufakis v amerických médiích.

Podle britského listu The Telegraph se nyní obecně předpokládá, že kdyby řecká vláda chtěla začít opět tisknout drachmu, obrátila by se na britskou tiskárnu cenin De La Rue, která je největším nevládním výrobcem bankovek na světě. Mluvčí tiskárny, která tiskne národní měny pro zhruba 150 zemí světa, ale tento týden v pondělí odmítl věc komentovat.

Janis Varufakis
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Podle britského listu nepatří tisk měny mezi jednoduché procesy. Je třeba objednat papír či dohlédnout na bezpečné dodání bankovek. Než se smlouva na tištění měny začne realizovat, trvá to údajně zhruba šest měsíců.

Evropa, věřitelé i banky čekají na referendum

Vláda premiéra Alexise Tsiprase o uzavření bank rozhodla poté, co o víkendu zkrachovalo další jednání s mezinárodními věřiteli. Řecké finanční ústavy totiž s blížícím se koncem záchranného programu, který vypršel 30. června, čelily masivním výběrům vkladů. Omezené jsou i výběry hotovosti z bankomatů, a to na 60 eur denně. „Banky se znovu otevřou, jakmile dosáhneme dohody,“ avizoval nyní státní ministr Nikos Pappas. Ujistil, že vláda neplánuje připravit občany o jejich vklady.

Na výsledky nedělního referenda, ve kterém mají obyvatelé Řecka rozhodnout o přijetí úsporného programu mezinárodních věřitelů, netrpělivě čeká celá Evropa. Premiér Alexis Tsipras ve středu své spoluobčany vyzval, aby nabídku věřitelských institucí odmítli.

Podle zatím jediného platného průzkumu veřejného mínění počet voličů, kteří se chystají návrhy věřitelů odmítnout, je vyšší než těch, kteří je chtějí přijmout. Průzkum veřejného mínění, který v minulých dnech provedl řecký institut ProRata, ukázal, že 33 procent respondentů bude hlasovat v referendu kladně a 54 procent poslechne Tsiprasovu vládu a bude hlasovat „ne“.

Řekové ve frontě na výběr z bankomatu
Zdroj: ČTK/AP/Giannis Papanikos

Dnes se objevily informace o dalším průzkumu, který dával mírně navrch podporovatelům podmínek eurozóny. Institut pro průzkumy veřejného mínění GPO, kterému se autorství přičítá, se ale proti tomu ohradil s tím, že zveřejněná data jsou jen dílčí a tudíž zavádějící. Agentura se také rozhodla přijmout soudní kroky i z obav z poškození její dobré pověsti.

Na výsledek referenda čeká také jeden z věřitelů - Evropská centrální banka. Její vedoucí představitelé budou totiž v pondělí znovu jednat o programu nouzového financování pro řecké banky. S odvoláním na nejmenovaný zdroj o tom dnes informovala agentura Reuters.