O kolik porostou platy? Ve hře je i varianta, že se zvednou už letos

Růst platů ve veřejném sektoru začíná mít stále více variant. Odbory požadují od příštího roku zvýšení o pět procent. Pokud by se ale platy zvedly už letos, spokojily by se s menším navýšením. Vláda ale od příštího roku počítá jen s tříprocentním růstem a se svou verzí přišel i prezident Miloš Zeman. Za kompromis by považoval čtyři procenta. Růst platů by měl podle něj kopírovat růst ekonomiky.

O růstu platů pro téměř půl milionu státních zaměstnanců jednaly ve čtvrtek odbory s ministerstvem práce a financí. Výsledkem je hned několik verzí. Koalice se už koncem dubna dohodla na schodku rozpočtu pro příští rok a tedy i na tříprocentním růstu. Odbory s tím ale nesouhlasí a žádají víc. Na pěti procentech pro příští rok by netrvaly pouze tehdy, pokud by se platy zvedaly už letos.

O kolik a odkdy by měly platy růst, ale zatím odboráři neuvedli. „My jsme kreativní. Třeba už v srpnu, nám to nevadí. Hledáme řešení, které by neznamenalo změnu objemu financí v roce 2016, ale už letos,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Dodal, že rozpočet se teď vyvíjí pozitivně a zdroje by v něm letos být mohly. Čím dřív se podle něj navíc s přidáním začne, tím může být objem peněz měsíčně menší.

Ve hře je ale ještě varianta rozdělení peněz - do tarifů či jinak. Svůj návrh řekl České televizi i prezident Miloš Zeman: „Politika je kompromis, takže to možná nakonec dopadne na čtyři procenta… Růst reálných mezd by měl velmi přibližně kopírovat růst ekonomiky.“ Ten je teď podle statistiků rekordní a čtyři procenta dokonce překročil.

Ministerstvo nyní všechny varianty přepočítá

Pokud by se přidávalo už letos, musela by se podle náměstka ministryně práce Petra Šimerky „provést určitá změna“ ve schváleném rozpočtu. „Všechny varianty se proto na ministerstvu financí propočtou. To, co bude únosné, se dá na stůl a bude se o tom diskutovat,“ uvedl. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout do konce července.

Vláda nyní počítá s růstem platů státních zaměstnanců o 3 procenta a zaměstnanců ve státní službě o další 2 procenta navíc. Platy soudců a státních zástupců by pak měly růst o 2 procenta a dalších ústavních činitelů, tedy poslanců, senátorů a prezidenta, o 6,6 procenta. V průměru by si měli státní zaměstnanci přilepšit o zhruba 800 korun.

Středula už ale dříve řekl, že Česko je v růstu mezd stále pozadu. „Za posledních deset let jsme měli sedmiprocentní nárůst mezd. Pokud bychom se chtěli přiblížit k Rakousku na jejich současnou úroveň, tak nám to podle optimistického předpokladu bude trvat do roku 2100, spíš do roku 2115. Aby se doba zkrátila, musí být dynamika růstu vyšší - na reálnou úroveň někde kolem tří, spíše pěti procent,“ uvedl v květnu. Svaz průmyslu a dopravy na to tehdy reagoval slovy, že jsou představy odborů o růstu platů nereálné, firmy prý očekávají růst mezd o jedno až 1,5 procenta.

Platy státních zaměstnanců by mohly poskočit už letos (zdroj: ČT24)