Brusel Česku přiklepl již všechny programy

Brusel - Premiér Bohuslav Sobotka s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou podepsal dokument, který symbolicky zakončuje schvalování operačních programů Evropské unie pro Česko na období 2014 až 2020. Stalo se tak poté, co Komise odsouhlasila poslední dva strukturální operační programy: jeden pro Prahu a druhý, určený na zefektivnění využívání evropských fondů. V celkovém balíčku čeká na žadatele zhruba 644 miliard korun.

Komise ve čtvrtek schválila Operační program Praha - pól růstu České republiky, který má české metropoli pomoci vyvinout se v konkurenceschopnou ekonomiku založenou na inovacích a výzkumu. Na program se počítá s více než 403 miliony eury (přes jedenáct miliard korun), z nichž polovinu poskytnou Evropský fond pro regionální rozvoj a Evropský sociální fond.

  • „Jde v něm o to, aby Praha byla dále jedním z motorů růstu české ekonomiky a dokázala přilákat zajímavé firmy do Prahy, nebo abychom uměli poskytnout zajímavou infrastrukturu,“ konstatuje státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Program se tak zaměří třeba i na podporu sociálního začleňování a boj proti chudobě, na vzdělávání i na podporu udržitelné veřejné dopravy a energetické úspory ve veřejných budovách. Počítá mimo jiné s vytvořením 1500 parkovacích míst na záchytných parkovištích.  

Druhým schváleným operačním programem v rámci kohezní politiky EU je program technické pomoci. „Půjde o personální posílení jednotlivých institucí, které čerpají evropské fondy nebo o podporu informačních systémů nebo o podporu vzdělávání lidí, aby lépe uměli čerpat či napsat žádosti a vyhodnocovat je,“ dodává Prouza. Program počítá s částkou přesahující 263 milionů eur (přes sedm miliard korun), z nichž 223 milionů poskytne Fond soudržnosti EU. 

Nové operační programy
Zdroj: ČT24

Kromě toho Evropská komise Česku schválila také dva přeshraniční operační programy. Prvním je regionální program mezi Českou republikou a Slovenskem v hodnotě více než 109 milionů eur (téměř tři miliardy korun), z nichž 90 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj. Cílem programu je posílit inovace, výzkum a ochranu životního prostředí a kulturního dědictví. Druhý schválený regionální program se týká česko-saské spolupráce a z celkového rozpočtu téměř 190 milionů eur (přes pět miliard korun) pokryjí dotace z unijních regionálních fondů téměř 158 milionů eur. Investice se mají zaměřit na ochranu životního prostředí, včetně zlepšení kvality vody, na snížení rizika povodní nebo na přeshraniční vzdělávací projekty a vytváření pracovních míst pro mladé lidi. 

Nové období OP
Zdroj: ČT24

Po schválení programů může nyní nastat vyhlašování výzev. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy by Praha měla zveřejňovat první výzvy na začátku podzimu, zřejmě v září. A u technické pomoci se očekává jejich vyhlášení již v létě.  

Vůbec první výzvy pak už na konci května vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu v operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který Evropská komise jako první schválila letos v dubnu.

Celkem je pro Česko na období 2014-2020 na její národní operační programy z EU vyčleněno zhruba 23,85 miliardy eur, tedy asi 644 miliard korun. Dalších zhruba 340 milionů eur (asi 9,18 miliard korun) by mělo na Česko v tomto období připadnout v rámci programů přeshraniční spolupráce a programů nadnárodní a meziregionální spolupráce.

Operační programy pro období 2014–2020

Zájemci o evropské dotace najdou všechny informace na webu www.dotaceeu.cz.