České energetice hrozí bezvládí, varuje Vitásková

Praha – Schválením novely energetického zákona poslanci a senátoři způsobili, že Energetický regulační úřad může být až rok a půl bez řádného vedení. Upozornila na to jeho šéfka Alena Vitásková v Otázkách Václava Moravce. Novela nabude účinnosti 1. ledna 2016, ale pasáže týkající se změn v organizaci úřadu až 1. srpna 2017. A právě v tomto období podle Vitáskové hrozí, že činnost regulátora nebude mít oporu v legislativě.

Debata kolem novely energetického zákona vyvolala na jaře v Poslanecké sněmovně rozruch. Členové dolní komory podali k zákonu více než tři stovky pozměňovacích návrhů (byť některé často zdvojeně). Norma nakonec prošla rozdílem jediného hlasu, když pro ni zvedl ruku nejnižší možný počet poslanců (86). Podpořila ji zejména koalice, opozice se většinou hlasování zdržela. Proti byli poslanci Úsvitu, kteří patřili mezi nejhlasitější kritiky.

Horní komorou prošla předloha hladce, senátoři se jí ani nezabývali a poslali ji dál bez rozpravy. Získala i podpis prezidenta, takže 1. ledna 2016 nabude účinnosti.

Energetická novela mimo jiné mění organizační strukturu Energetického regulačního úřadu. Navzdory současnému vedení této instituce zákonodárci souhlasili s tím, aby v čele úřadu stála místo předsedy pětičlenná rada. Její osazenstvo bude jmenovat (odvolávat) vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu.

Jenomže paragrafy, které se týkají Rady, mají nastavenou účinnost nikoliv od 1. ledna 2016, ale až od 1. srpna 2017. A v tom je podle současné předsedkyně regulačního úřadu Aleny Vitáskové problém, protože nynější vedení k prvnímu lednu příštího roku skončí. „Neví se, kdo bude úřad řídit od 1. ledna 2016 do 1. srpna 2017, což je rok a půl,“ upozornila v polední debatě České televize.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Šéfka ERÚ se obává, že v mezidobí nastane na tuzemském energetickém trhu bezvládí. „Kdo za tím je? Proč chce někdo destabilizovat Energetický regulační úřad? Proč chce, aby bylo období, kdy se nebude regulovat, nebo kdy nebude mít regulace oporu v zákoně?“ ptá se Vitásková, podle které už se chystá technická novela, která by měla časovou prodlevu odstranit. „Pokud nebude do konce letošního roku přijata, tak předseda a místopředsedové nemají oporu v zákoně, aby vykonávali svoji činnost.“

Kromě změny v řízení ERÚ novela například stanoví, že poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů se bude platit podle kapacity jističe odběratelů namísto spotřeby. Má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s výkonem do deseti kilowattů, pro jejichž instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence (podrobnosti čtěte zde).

Vesecká kvalifikaci má, zabývala se energetikou

Vitásková se v Otázkách Václava Moravce vrátila rovněž ke jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ loni v listopadu. Angažmá bývalé nejvyšší státní zástupkyně může být v rozporu se zákonem, který požaduje, aby měl místopředseda úřadu alespoň sedmiletou praxi v oboru energetiky. Ve středu 27. května dokonce provedla protikorupční policie razii ve třech budovách úřadu (v Ostravě, Jihlavě a Praze) a vyžádala si dokumenty ke jmenování Vesecké. Kromě toho si detektivové odnesli počítače, včetně počítače Vitáskové.

Vitásková trvá na tom, že Vesecká kvalifikační požadavky splňuje a její jmenování proběhlo v souladu se zákonem. „Je to o výkladu zákona. Paní Vesecká má v úřadě na starosti právní věci a pracovala na kauzách, které jsou s energetikou propojeny,“ prohlásila předsedkyně.

Renata Vesecká
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Počínání dozorujícího státního zástupce Kamila Špeldy dokonce označila Vitásková za šikanu svého úřadu, který prý s policií komunikoval v plném rozsahu. Také se několikrát odvolávala na případ ministra financí Andreje Babiše (ANO), který byl jmenován ministrem bez lustračního osvědčení, aniž by se tím někdo zabýval.

Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 nejvyšší státní zástupkyní. Kvůli postupu policie hodlá podat ústavní stížnost. „Využijeme všech právních prostředků, které umožňuje náš právní řád, abychom zjednali nápravu v tom, co považujeme za porušení zákona,“ nechala se ve čtvrtek slyšet místopředsedkyně ERÚ.

Vydáno pod