Český export do Ruska se propadá, může za to i protizápadní nálada

Český vývoz do Ruska se propadá. Ve srovnání s loňským rokem je ztráta víc než třetinová. Evropské protiruské sankce na export nemají ale zase tak velký vliv, podle tuzemských výrobců roli hraje především špatná ekonomická kondice Ruska a protizápadní nálady tamních spotřebitelů. Zároveň ale dodávají, že se bez ruského trhu neobejdou.

Český vývoz do Ruska se propadá (zdroj: ČT24)

Pro pražskou firmu na výrobu elektronických měřičů je Rusko  jeden z nejdůležitějších trhů. Před dvěma lety tam proto otevřela dceřinou společnost. Jenže, pak přišly sankce a hlavně propad rublu a cen ropy. „Nemohu říct, že by se zakázky odmítaly. Ale cítíme pokles zájmu. My jsme na konto toho taky trochu omezili aktivity, které v Rusku děláme,“ vysvětluje manažer exportu firmy Orbit Merret Vladimír Kotzy.

Vývoz do Ruska se proti loňsku propadl v prvních třech měsících skoro o deset miliard, tedy o 40 procent. Vliv mají hlavně velké kontrakty, které skončily s minulým rokem. A nové hned tak nepřijdou. „Pokud se zase ropa vrátí tam, kde byla, tak asi to přijde. To v letošním roce nebude. Takže možná spíš příští rok, ale spíš 2017,“ říká výkonný ředitel CzechTrade Milan Ráž.

Česko vyváží do Ruska zhruba tři procenta celého svého exportu. Přes 80 procent jde do Evropské unie. Byznys s Ruskem je ale mnohem důležitější, než by podle těchto čísel zdálo. „Pokud vezmeme náš export mimo Evropskou unii, mimo společný trh, tak jsme někde na 20 procentech, to je jedna pětina a to je hodně,“ upozorňuje ředitel odboru evropských zemí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Michal Pospíšil.

Největšího tuzemského exportéra, mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto, vlastní německý koncern Volkswagen
Zdroj: ČT24/Škoda Auto

Export do Ruska se nejvíc propadl u strojařů a výrobců automobilů. Tam je dohromady ztráta přes 40 procent. Vliv sankcí je ale minimální. „Sankce své také udělaly. Pro nás je ale klíčový problém spotřebitelská nálada, která vzniká částečně masírováním místních sdělovacích prostředků. To znamená: kupujte domácí,“ doplňuje manažer exportu Orbit Merret Kotzy.

Vývoz automobilů se každý měsíc propadá o 20 procent a tuzemští výrobci tak proti loňsku přišli už skoro o pět miliard. Člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar však věří, že se ve střednědobém horizontu i ruský trh dokáže zotavit. Exportéři však už nyní hledají nová odbytiště. Podle vlády by Rusko částečně mohly nahradit třeba Indie nebo Singapur. A pražská firma s digitálními měřiči například míří do ostatních států bývalého Sovětského svazu.

Celkově ale vývoz zboží z České republiky do zahraničí roste. Letos by mohl dosáhnout 3,3 bilionu korun, což je o 5 procent víc než loni.