Američtí turisté: Chceme zažít tu pravou Kubu, dokud to jde

Praha – Kuba zažívá doslova invazi amerických turistů, jenom za první tři měsíce tohoto roku stoupl jejich počet o více než třetinu. Američané si totiž chtějí užít tu pravou, autentickou atmosféru ostrova, dokud nenávratně nezmizí. Washington na konci května formálně vyškrtl Havanu ze seznamu zemí podporujících terorismus a očekává se, že díky uvolňování vzájemných vztahů začnou brzy na ostrově společenské i hospodářské změny.

„Atmosféra, která tady ještě stále panuje, už asi dlouho nevydrží. Teď mají lidé poslední příležitost na vlastní oči vidět, jak to vypadá v takové komunistické zemi,“ říká Luis Morejon manažer společnosti Total Caribbean Experience. Uvolňování vztahů se Spojenými státy totiž může vypadat i tak, že tradiční restaurace a kubánské prodejce kávy postupně vystřídá McDonald´s a Starbucks.

Kuba se otevírá světu. Budou tam Češi opět vyvážet popelářská auta?

„Chtěli jsme vidět Kubu a to, jak tady vypadá běžný život, kultura. Máme strach, že za pár let to tady bude jen samý americký turista,“ říká právě jeden z nich, Glenn z Jižní Karoliny. „To, co jsme tady zatím zažili, je fantastické. I služby jsou na vysoké úrovni, ale je znát, že obchodníci na ten nápor někdy nestačí,“ dodává další Američan. 

Američtí turisté zaplavili Kubu (zdroj: ČT24)

Sehnat teď v kubánských hotelích rezervaci je prakticky nemožné a to samé platí i pro lepší restaurace. Na tak velký příliv turistů ale není většina podniků připravená, často nemají ani dostatečné zásoby. „Teď bude hodně záležet na soukromém sektoru, který se začíná rozvíjet. Na rozdíl od státních zařízení můžou soukromníci okamžitě reagovat na přání zákazníků. Doufáme, že se brzy podaří nabídnout jim dostatečný komfort,“ říká jeden z místních průvodců.

Kubánská ekonomika čelila desítky let hospodářským sankcím i diplomatické izolaci. Dnes ale vedle turistů očekává také nárůst investic a celkové oživení. Podle odhadů by ekonomika už letos mohla růst čtyřprocentním tempem, loni přitom nedosáhla ani 1,5 procenta.