P2P půjčky už v Česku využily desetitisíce lidí

Na jedné straně představují takzvané peer-to-peer (P2P) půjčky nový investiční nástroj. Na straně druhé pak šanci, jak se dostat k penězům, když je neposkytne banka. Webové aukce, přes které lze P2P půjčku získat, fungují v Česku už několik let a vyhledaly je desítky tisíc klientů.

P2P půjčky už v Česku využily desetitisíce lidí (zdroj: ČT24)

Princip P2P půjček je jednoduchý – nezprostředkovává je banka ani jiná instituce, ale lidé nebo firmy si půjčují peníze napřímo. Zájemce o půjčku na internetu vyplní formulář, ve kterém upřesní částku, jakou si chce půjčit, na jak dlouho a s jakým maximálním úrokem. Investor (věřitel) si pak v internetové aukci vybere „svého“ dlužníka. Čím více informací o sobě člověk poskytne, tím větší je šance, že půjčku opravdu dostane.

P2P půjčky jsou součástí takzvané sdílené ekonomiky (sharing economy), která naplno funguje třeba ve Spojených státech nebo Velké Británii, kde každoročně několikanásobně roste. Třeba jen v USA už dosáhl roční objem nových P2P půjček skoro 50 miliard korun.

Typickým českým zájemcem o P2P půjčku je člověk těsně před čtyřicítkou, který potřebuje zhruba 150 000 korun. Na úrocích přitom může zaplatit až 35 procent. Je to víc než v bance – firmy zprostředkovávající P2P půjčky totiž míří spíš na zákazníky, kteří by v bance úvěr nedostali. Pokud ale nemají zápis v registru dlužníků a doloží svůj příjem, úrok může klesnout i pod deset procent.

P2P půjčky využívají i firmy. Přečtěte si jak.

„Peer-to-peer půjčky mají velkou výhodu v tom, že v půjčování peněz nefigurují žádní prostředníci, respektive figuruje tam pouze nějaký server, který si bere jenom část peněz v rámci provize,“ vysvětlil šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník. „Nevýhodou je, že investor sám je zodpovědný za to, že někomu půjčí peníze a on mu je vrátí, takže nese riziko, které normálně nese banka,“ dodává produktový manažer Home Credit Daniel Šturm.

V Česku v současnosti funguje aukčních serverů zprostředkovávajících P2P půjčky jen několik, dohromady evidují desetitisíce klientů. „Likvidita na bankovním trhu je vysoká a nabídek je spousta, takže jestli to bude existovat i nadále, bude záležet na reakci spotřebitele a na tom, jestli to bude mít nějakou větší přidanou hodnotu,“ domnívá se projektová manažerka České bankovní asociace Helena Zavázalová.

Ani nové možnosti půjček ale neuchrání lidi od problémů. Těch, kteří své závazky nezvládají splácet, přibývá. Zároveň rostou dluhy domácností u bank: jen za poslední rok se zvýšily o 38 miliard korun na víc než 1,25 bilionu.

Proč se lidé zadlužují

  • hypotéka na nový dům
  • úvěr na vybavení domácnosti
  • pořízení auta
  • půjčka na živobytí

Ekonomové očekávají, že trend bude s pokračujícím hospodářským oživením pokračovat (nyní se zadlužení denně zvyšuje o 166 milionů, tedy téměř 7 milionů za hodinu). Při započtení nebankovních společností a půjček, které se neevidují v oficiálních statistikách, je však skutečné zadlužení vyšší.

Jak se dostat z dluhové spirály?

  • obrátit se na některou z poraden (např. poradny Exekutorské komory, Poradna při finanční tísni nebo Asociace občanských poraden)
  • sestavit si rozpočet
  • sjednat splátkový kalendář
  • nebrat si další půjčky