Evropa se předhání v garancích za vklady v bankách, Češi se ztráty úspor bát nemají

Praha/Brusel/Lucemburk - Ministři financí zemí Evropské unie budou mít na dnešním jednání v Lucemburku na stole návrh na zvýšení garancí na vklady v bankách. Řekl to irský ministr financí Brian Lenihan, podle kterého by se minimální záruka mohla zvýšit až na pětinásobek ze současných 20 tisíc eur. Česká republika dnes garantuje vklady do 25 tisíc eur, ministerstvo financí jejich zvýšení dosud odmítalo.

V případě krachu banky vyplatí v Česku Fond pojištění vkladů 90 procent částky do maximální výše 25 tisíc eur (zhruba 620 tisíc korun). Fond musí případně zahájit výplatu náhrad do 3 měsíců od data oznámení o neschopnosti pojištěné instituce dostát svým závazkům.

Brian Lenihan, irský ministr financí:

„Cokoliv, co můžeme udělat pro posílení důvěry střadatelů, je velmi důležité.“

Debata o posílení ochrany vkladů se v Česku vede částečně i kvůli posílení koruny. Současný zákon byl totiž psán na přelomu tisíciletí a od té doby koruna vůči světovým měnám výrazně posílila. Tehdy se za 25 tisíc eur vyplácelo přibližně 800 tisíc korun, dnes je to skoro o čtvrtinu méně.

ČNB versus MF

Ministerstvo financí neuvažuje v současnosti o zvýšení záruky za bankovní vklady, a to ani v souvislosti se světovou finanční krizí, ani kvůli posilování koruny. Podle vyjádření viceguvernéra České národní banky Miroslava Singera se centrální banka diskusi o zvýšení limitu pojištění nebrání, státní záruky ale dle jejích představitelů rovněž nejsou na místě.

Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že dnes v Lucemburku bude prosazovat vyšší záruky, ne však takové, na kterých by se podílel stát. Jednalo by se o garance samotných bank. Ty ale změnu limitu nepovažují  za potřebnou.

Srovnání se světem

Rukavici evropským kolegům hodili Irové, tamní vláda se na dva roky plně zaručila za veškeré vklady. O zvýšení kompenzace uvažují Spojené státy i Velká Británie. Například sousední Německo garantuje jen maximálně 20 tisíc eur.

Vydáno pod