Létající manažeři. Rychlá externí pomoc firmám v krizi

Ostrava – Firmy, kterým hrozí insolvence nebo bankrot, si stále častěji najímají profesionální dočasné krizové manažery. Jejich úkolem je provést v krátkém čase zásadní změny, které podnik opět nastartují. V České republice funguje kolem pěti set krizových manažerů, v Moravskoslezském kraji asi padesát. Dočasný manažer sehrává důležitou roli například při transformaci kopřivnické Tatry.

Petr Karásek nastoupil do Tatry před rokem a půl s úkolem zachránit firmu před hrozícím bankrotem. „Záchrana firem je podobná léčení lidí. Pokud člověka něco bolí, tak si najde odborníka,“ vysvětloval dočasný generální ředitel Tatry Trucks Petr Karásek, který se zaměřuje na oblast restrukturalizací a krizového řízení především výrobních společností.

Když úkol splní, firmu zase opustí. Zůstává maximálně tři roky. Před Tatrou působil například ve vedení společností Škoda Transportation, Jablonex Group nebo Disa Industries. S tím, co už v automobilce změnil, je spokojený. „Tatra se znovu začíná rozvíjet. Je to vidět v číslech, máme nové zakázky, zlepšila se i atmosféra mezi zaměstnanci,“ uvedl Karásek.

Setkání profesionálních krizových manažerů (zdroj: ČT24)

Krizoví manažeři mají už pět let asociaci

„V Čechách těmto lidem říkáme létající manažeři. Přilétnou někam, kde nemají žádné vazby. Udělají hodně práce, vyřeší problém a zase letí dál, protože pak by tam už byli zbyteční,“ řekl předseda výboru České asociace interim managementu Tomáš Pastrňák. Asociace funguje od roku 2010, sdružuje profesionální manažery, zprostředkovatele a zájemce o tuto disciplínu, pořádá semináře. Aktuálně připravila setkání manažerů v Ostravě.

Nezávislými krizovými manažery se stávají většinou lidé, kteří mají dlouholeté zkušenosti s řízením velkých firem jako ředitelé, majitelé nebo vrcholoví manažeři. Firmy si je najímají na určité období, většinou na krizové a transformační řízení, anebo když potřebují například nastartovat nové technologie. Zatímco v České republice je podle asociace kolem pěti set těchto odborníků, v Německu je evidováno kolem asi 14 tisíc dočasných manažerů.