Austrálie snížila úrokové sazby o bod, další budou také snižovat

Sydney - Tento týden trhy napjatě očekávají pokles úrokových sazeb ve Spojených státech nebo Velké Británii. Odvahu bankéřům k těžkému rozhodnutí jim k tomu mohla dodat Royal Bank of Australia, ta seřízla výši úrokových sazeb o jeden procentní bod na rovných 6 procent. Tak masivně intervenovala naposledy v roce 1992.

Snižování úrokových sazeb je vnímáno jako jeden z kroků potřebných pro rozhýbání přibržděné ekonomiky a jako nástroj měnové politiky po něm zřejmě budou nuceny sáhnout i další velké ekonomiky, které tíží finanční krize.

Základní úrok v Austrálii je ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi stále dost vysoko. Proto lze australskou centrální banku brát jako inspiraci ne jako benchmark, tedy srovnávací laťku. Předpoklad snížení sazeb v Británii pomáhal k růstu právě australskému dolaru, na který už začínaly nepříznivě působit obavy z globální recese. Austrálie má otevřenou ekonomiku a spoléhá hlavně na vývoz přírodních zdrojů.

Australský akciový trh se potýká s podobnými problémy jako akciové trhy v jiných zemích a hlavní index burzy v Sydney za poslední rok oslabil zhruba o třetinu. Domácnosti, které část finančních prostředků investují do akcií, tak přišly o nemalé úspory. Po dnešním snížení úroků se ale trh vzpamatoval a hlavní index vzrostl asi o dvě procenta. Aktuální zlepšení kondice australských akciových trhů mělo vliv i na posílení parketů v Asii, tamní burzy částečně smazávaly pondělní ztráty.