V Pasohlávkách by měly stát lázně za miliardy. Vybudovat je chtějí Číňané

Brno - Lázeňské centrum za více než dvě miliardy chce postavit čínská provincie Che-pej v Pasohlávkách u Brna. Měly by tam vzniknout léčebné ústavy a wellness hotely, které by přinesly stovky nových pracovních míst.

Už do konce letošního září by podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) měla být hotová konečná dohoda o konkrétních podmínkách mezi krajem, obcí Pasohlávky a provincií. Samotné centrum by pak bylo postaveno do konce roku 2018.

Vybrané místo, kde by mělo centrum stát, je pro budování lázeňské zóny připravené z minulosti. Už v roce 2007 totiž založil kraj spolu s obcí Pasohlávky společnou firmu Thermal Pasohlávky. Ta na několika desítkách hektarů vybudovala potřebnou infrastrukturu. „Zástupci provincie Che-pej zónu navštívili a projevili zájem do ní investovat. Krajská rada proto schválila záměr s tímto čínským partnerem jednat,“ vysvětlil jihomoravský hejtman.

Živý telefonát Barbory Měchurové (zdroj: ČT24)

Největší lázně v Česku by pomohly snížit nezaměstnanost

Podle něj by bylo lázeňské centrum největším v republice, které by vzniklo na zelené louce. „Lidem by se dostala tradiční evropská lázeňská péče, ale investoři by tam chtěli vnést i prvky moderní čínské medicíny,“ dodal Hašek. Kromě toho by oblast napomohla snížit nezaměstnanost. „Každá investice za miliardy korun přináší stovky pracovních míst. Mohli by tam pracovat lidé z Břeclavska a okolí,“ dodal Hašek.

Lázeňský potenciál Pasohlávek byl objeven náhodou, když na místě probíhaly před více než dvaceti lety průzkumné vrty pro nalezení ropy a zemního plynu. Místo těchto surovin ale odborníci  objevili termální vodu, která byla na základě rozborů uznána jako léčivá. Kvalita léčivého sirného pramene z Pasohlávek je přitom v tuzemsku ojedinělá, vrty obsahují v jednom litru vody kolem10 gramů sirovodíku. Jedinečná jsou i blízká archeologická lokalita. Starořímská nemocnice, která stávala na kopci Hradisko, byla součástí rozsáhlého opevněného komplexu, který si zde ve druhém století za vlády císaře Marka Aurelia postavila desátá římská legie.