Elektromobily Tesla by se mohly vyrábět v Česku, věří Mládek

Tesla, americký výrobce elektromobilů a vysokokapacitních baterií, by mohla v tuzemsku postavit továrnu. Zájem české strany potvrdil při návštěvě Spojených států ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Nicméně v současné době je jakákoliv investice Tesly, ať už do velké továrny, nebo pouze do dílů, velmi nejistá.

Mládek láká do Česka výrobce elektromobilů Tesla (zdroj: ČT24)

„Česká republika by mohla být ideální zemí pro takovou investici, protože jsme země, která vyrábí milion aut ročně a má přebytek elektrické energie, kterou vyváží,“prohlásil Mládek ve Washingtonu.

Zakladatel Tesly Elon Musk věří, že budoucnost světa je ve sluneční energii, kdežto Češi stále sází spíš na uhlí a jádro. I přesto ale dává česká strana už nějaký čas najevo, že by o továrnu jedné z nejprogresivnějších firem opravdu stála. Při nedávné návštěvě ve Spojených státech o tom mluvil i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Tesla s továrnou v Evropě počítá, ale pod jednou podmínkou – postaví ji až ve chvíli, kdy začne prodávat 160 tisíc aut ročně. V současné době jde ale zatím pouze o řádově desetitisíce. Proto nemusí být investice do evropské továrny ještě nějaký čas aktuální. O tom, že o americkou společnost země skutečně stojí, svědčí i boj o to, kde bude továrna stát. Zájem totiž nemají pouze Češi, ale i Slováci a další státy.

  • "Z hlediska prostředí, jaké je v Česku, to skutečně nahrává automobilovým, jak výrobcům, tak dodavatelům. Takže lze předpokládat, že v České republice by měla tu situaci jednodušší, než v některých okolních zemích," uvedl motoristický novinář Michael Kuděla.

Střední Evropě nicméně nenahrává to, že zde není nijak velký zájem o elektromobily, čemuž odpovídá i poměrně řídká mapa dobíjecích stanic.

Podívejte se, kde všude se dá v Česku nabít elektromobil

Tesla si zakládá na svých amerických kořenech v Silicon Valley, její úspěch ale stojí také na přílivu těch nejlepších mozků ze zahraničí. Svůj rukopis dokázal interiéru elektromobilů vtisknout designér Otto Fabri - rodák z Karlových Varů. Češi podle něj mají dobré předpoklady v Silicon Valley uspět, musejí ale vycouvat z evropského myšlení: nespoléhat na to vyzkoušené - byť úspěšné - a naopak zkoušet to, čemu na začátku nikdo nevěří. Jako právě Elon Musk. Ten podle Fabriho analyzuje problém a pokouší se najít nejlevnější a nejjednodušší cestu k tomu, jak jej vyřešit. Nenechá se přitom rozptylovat subjektivními názory. (o Češích v Muskových podnicích čtěte více zde)

Tesla? Rekordní prodej, ale stále ve ztrátě

Tesla v prvních třech měsících letošního roku prohloubila ztrátu, a to i přesto, že se prodej dostal na rekordní čísla. Důvodem byly investice do nových produktů a kapacity výroby a růst dolaru. Ztráta za první čtvrt rok stoupla na 154 milionů USD (3,7 miliardy korun ) z 49,8 milionu USD ve stejném období loni. Hlavní příjmy tečou Tesle zejména z obrovské továrny na baterie v Nevadě.

Tesla dodala na trhy rekordních 10 045 vozů, o 55 procent více než před rokem. Objednávky na její vůz Model S rostly v Severní Americe a Evropě. Čína však nadále zaostává za očekáváním. Automobilka předpokládá, že letos prodá 55 tisíc svých vozů Model S a Model X. Sportovně-užitkový Model X má přijít na trh do konce třetího čtvrtletí a zájemci by měli mít možnost začít si ho objednávat na internetu od července. Tesla kvůli spuštění výroby nového vozu v prvním čtvrtletí výrazně investovala do rozšíření karosárny a lakovny.

Generální ředitel Musk dodal, že doufá, že firma příští rok v březnu představí prototyp svého nového vozu Model 3. Ten by měl stát zhruba polovinu toho, co současný Model S, jehož startovací cena je 70 tisíc dolarů, a do prodeje by se měl dostat koncem roku 2017.

České firmy vítají dohodu o volném obchodu s USA

Svaz průmyslu a dopravy i Hospodářská komora podporují přijetí dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Zástupci byznysu ale žádají, aby se k vybraným oblastem, jako jsou zemědělství a potravinářství, při vyjednávání přistupovalo opatrně. Téměř třetina evropských exportérů podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého považuje USA za svůj prioritní trh. Je proto nezbytné, aby se dohoda uzavřela, a tím byla posílena konkurenceschopnost EU a USA, řekl.

Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) Česko podporuje obchodní politiku EU. „Jsme přesvědčeni, že jsme schopni sjednat takovou dohodu, která neohrozí kompetence členských států EU z hlediska ochrany veřejných zájmů. Dohodu TTIP proto podporujeme nejen z důvodu ekonomického, ale také z hlediska strategického,“ uvedl tento týden.

Podívejte se na konferenci Euroamerická zóna - přínosy a výzvy