Tunis láká turisty na nízké ceny

Češi si začínají vybírat svou letní dovolenou. Zájem je hlavně o Řecko a Španělsko. Ale ani země severní Afriky se turistů vzdát nechtějí. Například Tunisko láká na nízké ceny. Tamní hoteliéři se totiž po teroristických útocích letos na jaře obávali velkého úbytku turistů.

Tunis láká turisty na nízké ceny (zdroj: ČT24)

Radek Szirty letí do severní Afriky poprvé. A to bez ohledu na teroristický útok, který Tuniskem otřásl letos v březnu. Zemřelo při něm na dvě desítky turistů z Evropy. „Vnitřní obavy, že kdykoliv se cokoliv může stát, to tam je, ale já sleduju situaci, co se tam děje, takže věřím, že to bude v pořádku,“ říká Szirty.

Každý rok do Tuniska vyrazí zhruba sto tisíc Čechů. Od letošních útoků jich do této země vyjelo přibližně tisíc pět set. „Prakticky je v Tunisku maximálně možná bezpečnost. Policisté jsou na letištích, v přístavech, dohlížejí na hotely,“ říká ředitel Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch Mohamed Oussama Ben Yedder.

„V těch oblastech, kam jezdí čeští turisté, je situace v tuto chvíli stabilizovaná, bezpečná. Oblast, kam nedoporučujeme jezdit, je podél hranic s Alžírskem a s Libyí,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

Zájem o Tunisko se tak po týdnech propadu opět mírně zvedá. Důvodem jsou především levné hotely. „Okamžitě po těch březnových útocích nás začali kontaktovat tuniští hoteliéři a začali nám nabízet slevy nejčastěji kolem deseti procent,“ konstatuje mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Tunisko
Zdroj: ČT24/nipunscorp.com

„Pokud vezmu třeba zájezd do Tuniska do 4* hotelu, tak tam klient teď v květnu zaplatí kolem osmi tisíc korun, zatímco do Řecka je to kolem 14 tisíc korun. Loni to bylo v těch ostatních destinacích přibližně stejné,“ upozornila ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se poptávka po Tunisku v ČR pomalu vrací na původní úroveň. „Je samozřejmě vyšší, než byla před měsícem, ale není na úrovni loňského května,“ řekl ČTK. Ceny last minute zájezdů do Tuniska mohou být v létě podle něj nižší až o deset procent. Podle údajů cestovní agentury Invia.cz se nyní průměrná cena prodaného zájezdu do Tuniska snížila proti loňsku o 1989 na 11 957 korun na osobu.

Levnější je ve srovnání s uplynulým rokem i Egypt a Turecko. Naopak Španělsko a Řecko se prodávají velmi dobře a ceny tak meziročně mírně stouply.

Češi se případných nebezpečí obávají méně než například Němci nebo Britové. Jen pro srovnání, podle světové turistické organizace klesl kvůli nepokojům v Egyptě následující sezonu počet turistů asi o třetinu, u Čechů to byla podle cestovních kanceláří zhruba jen desetina.

Do Tuniska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo na dovolenou
77 tisíc českých turistů, v roce 2013 jich bylo 115 tisíc.