Kongres schválil bailout plan

Washington - Upravený takzvaný bailout plan, k jehož schválení se upínali snad všichni obchodníci či banky světa, dnes v dolní sněmovně Kongresu prošel. Zákon potřeboval pro úspěch podporu nejméně 218 z 435 kongresmanů. Pro se nakonec vyjádřilo 263 z nich. Americké daňové poplatníky vyjde zákon na odhadovaných 700 miliard dolarů.

Ve středu jej schválila horní sněmovna Kongresu - Senát, dnes ležel na stole ve Sněmovně reprezentantů, ti už jednou původní verzi neodsouhlasili. Proto přispěchali na pomoc senátoři a dali injekci finančním trhům zelenou při středečním narychlo svolaném zasedání.

Oproti původnímu návrhu, který se kongresmanům zdál příliš nešetrný vůči daňovým poplatníkům, obsahuje nový plán některé úlitby voličům. Sněmovna reprezentantů tak slyšela zřejmě především na vyšší záruku bankovních vkladů až do hodnoty 250 tisíc dolarů.

Soubor zákonů pro transparentnější finanční systém Spojených států může stát až 700 miliard dolarů. Odborníci v něm vidí první krok pro ozdravení finančních trhů a podklad pro vybudování nové důvěry mezi aktéry trhu. Ihned na dobré zprávy z Washingtonu reagovaly americké akciové trhy až pětiprocentním růstem.

„Učinili jsme odvážný krok“

Nová verze počítá na straně daňových poplatníků, tedy všech Američanů, s větší ochranou hypotečního trhu v případě problémů, senátorům se také povedlo „přišroubovat“ k němu některé daňové úlevy.

"Učinili jsme odvážný krok, abychom předešli tomu, že se krize na Wall
Street změní v krizi společnosti po celé naší zemi," řekl Bush krátce po
hlasování. Návrh prý podepíše hned, jak se mu dostane na stůl, takže nový zákon by mohl začít existovat prakticky okamžitě.

„Henry Paulson a spekulanti na Wall Street dostali do rukou obrovskou zbraň, naprosto nekontrolovatelnou moc nad systémem,“ bědoval v rozhovoru pro agenturu Reuters demokrat za stát Oregon Peter DeFazio. Ten v revoltě proti vládnímu tlaku vytrval, ale například republikán za Tenesee Zych Wamp, který v pondělí plán pohřbil, už dnes jednal jinak. „Nemáme na výběr, stojíme proti zdi,“ posteskl si.

O podobné pomoci evropským finančním trhům údajně až ve výši 300 miliard eur budou o víkendu jednat zástupci velkých evropských ekonomik na globálním finančním summitu v Paříži.

Bush návrh zákona podepsal

Prezident George Bush návrh zákona o stabilizaci amerického finančního systému podepsal dvě hodiny po jeho schválení. „Mám velkou důvěru ve vás, pane ministře, i ve váš tým,“ řekl Bush ještě před podpisem ministrovi financí Henrymu Paulsonovi. Poděkoval mu zároveň, že pomohl plán prosadit v Kongresu.

Prezident ale Američany varoval, že nějakou dobu potrvá, než se zákon plně projeví v hospodářství. „Odpovědné naplnění zákona vyžaduje důkladnou analýzu a rozvahu. Nedosáhneme toho přes noc,“ vzkázal Bush.

Newyorská akciová burza i přes přijetí záchranného balíku uzavírala páteční obchody ztrátou - pod dojmem z nových vládních statistik. Ty označily září za nejhorším měsíc  posledních pět let, pokud jde o ztráty pracovních míst.