Švýcarská policie prý rozkryla toky peněz v kauze Mostecká uhelná

Praha - Švýcarské policii se podařilo získat dostatek důkazů k obvinění Antonína Koláčka, Luboše Měkoty a jejich partnerů z Mostecké uhelné a z Appian Group, kteří se měli podílet na vyvedení majetku z MUS, jenž pak prostřednictvím rozsáhlých finančních operací ve Švýcarsku, v Lichtenštejnsku, na Kypru, v České republice a na ostrově Man údajně zpronevěřili. Švýcarská policie údajně veškeré toky peněz zmapovala a je připravena podezřelé obvinit. Uvádí to server Euro on-line.

„Bylo prokázáno, že aktiva, která umožnila společnosti Investenergy SA získat akcie MUS, pocházejí od Mostecké uhelné,“ uvádí se v materiálu federální prokuratury Švýcarska, jehož kopii má server k dispozici. Peníze opouštěly MUS přes společnosti Compinvest Establishment a Portoinvest Establishment, založené v Lichtenštejnsku, do European Energy and Resources Limited, registrované na ostrově Man, a odtud do Investenergy SA, která akcie MUS koupila.

Na tento postup privatizace upozornil i tehdejší šéf Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka a na bývalé manažery MUS podal i trestní oznámení, ale česká policie nikdy nedospěla k závěru, že má dostatek důkazů. Švýcarská policie ale důkladnými prohlídkami a prolomením bankovního tajemství více než stovky účtů ve švýcarských bankách prý získala potřebné důkazy.

Podle serveru jsou obviněni Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejl, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Jacques De Groot. Podezřelí se měli podílet na vyvedení části majetku MUS, který pak údajně zpronevěřili.

Vydáno pod