S deflací je v eurozóně zřejmě konec

Brusel – Ani růst, ale co je důležitější, ani pokles – spotřebitelské ceny v eurozóně zůstaly v dubnu beze změny a státy platící eurem se tak zřejmě dostávají z deflačního vývoje, který trval několik měsíců. Ještě v březnu ceny o desetinu procenta klesaly. Čísla zveřejnil v prvním rychlém přehledu evropský statistický úřad Eurostat.

Do deflace se dostala eurozóna v prosinci loňského roku, a to podruhé v historii eura. Lednový meziroční pokles cen o 0,6 procenta byl největším cenovým propadem od července 2009, kdy ceny klesaly od června do října.

Inflace v eurozóně je ale už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) již označuje za nebezpečnou zónu. ECB loni snížila úrokové sazby na rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Cílem banky je dostat opět inflaci těsně pod dvě procenta, kam cílí.

Hlavní vliv na pohyb cen v 19 státech platících eurem měl růst cen ve službách o 0,9 procenta proti březnovým 0,1 procenta. O 0,9 procenta rostly také ceny potravinalkoholu a tabáku, které ale už v březnu zaznamenaly růst o 0,6 procenta. Růst o 0,1 procenta vykázaly v dubnu i ceny průmyslového zboží, které v březnu stagnovaly. Ceny energií dál pokračují v poklesu, tentokrát o 5,8 procenta proti březnovým šesti procentům.

Nákupy v cambridgeském Tesku
Zdroj: Geoff Robinson/Isifa/Rex Features

Nezaměstnanost Evropy je pořád stejná

Eurostat vedle inflace zveřejnil také březnovou míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii. Oproti předešlému měsíci zůstala beze změny. V zemích používajících euro činila 11,3 procenta a v celé EU pak 9,8 procenta. Lidí bez práce ale nepatrně ubylo, oznámil dnes evropský statistický úřad Eurostat. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že míra nezaměstnanosti ve státech eurozóny klesne na nové tříleté minimum 11,2 procenta. Pro srovnání - ve Spojených státech, jejichž ekonomika je největší na světě, byla nezaměstnanost v březnu stejná jako v předešlém měsíci, kdy činila 5,5 procenta.

Eurostat uvedl, že počet lidí bez práce v eurozóně v březnu proti předešlému měsíci klesl, a to o 36 tisíc na 18,105 milionu. Nestačilo to ale na to, aby míra nezaměstnanosti sestoupila z únorových 11,3 procenta. Podobný vývoj nastal i v celé EU. Bez práce tam v březnu bylo 23,748 milionu lidí, o 75 tisíc méně než v březnu. 

  • Nejnižší nezaměstnanost z jednotlivých států mělo v březnu Německo (4,7 procenta). Nejvyšší byla naopak v Řecku (25,7 procenta, údaje jsou dostupné za leden) a ve Španělsku (23,0 procenta).

V České republice míra nezaměstnanosti podle údajů Eurostatu zůstala v březnu na 5,8 procenta. Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle jeho údajů ze začátku tohoto měsíce klesla nezaměstnanost v České republice v březnu na 7,2 procenta, zatímco v únoru činila 7,5 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, zatímco Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Nezaměstnaných je v Česku stále méně. Podívejte se, jak je na tom váš okres