Exekutor už nezabaví bibli ani hračky

Poslanci odhlasovali zpřesnění a rozšíříení seznamu věcí, které nesmí exekutor dlužníkům doma zabavit, mimo jiné k nim patří náboženská literatura nebo dětské hračky. Novelu občanského soudního řádu podpořila sněmovna jednoznačným poměrem 161 hlasů ze 185 přítomných poslanců. Proti nehlasoval nikdo. Novela počítá mimo jiné i s omezením nuceného prodeje realit. Některé pasáže předlohy kritizuje Exekutorská komora, podle které dojde ke snížení úspěšnosti a prodloužení exekučního procesu.

Omezí se dražby nemovitostí

Sníží se také stanovená výše pohledávek, do které je nebude možné uhradit nuceným prodejem nemovitosti, v níž má dlužník trvalý pobyt. Původně zákonodárci navrhovali 50 tisíc, sněmovnou ale prošla třicetitisícová hranice. Prodej reality by mohli exekutoři nařídit kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. Rovněž nebude možné vyrovnat dluh penzijním připojištěním.

Co zaznělo od poslanců:

Jeroným Tejc (ČSSD): „Tento návrh zákona říká, že dluhy se mají platit, ale exekuce musí postupovat v logických krocích od nejmenších zásahů k největším. Není například možné, aby někdo přišel o nemovitost, pokud má dluh 5 nebo 10 tisíc korun.“

Marek Benda (ODS): „My jsme tomu nijak zvlášť neodporovali, jen jsem říkal, že je to úplně zbytečné. Všechno, co v této novele je, už zákon obsahuje a jenom píšeme podrobnější a podrobnější kuchařky. A já si nemyslím, že zákony mají být podrobné kuchařky.“

Pavel Blažek (ODS): „Lidé se zadlužují hlavně kvůli tomu, že chtějí nový telefon, televizi nebo myčku. Není důvod, proč by měl stát tuto skupinu lidí nějak přehnaně chránit.“

Do normy se dostaly i některé návrhy ministerstva spravedlnosti. Zákon stanovuje postup exekuce, kdy exekutor bude muset nejprve obstavit účet dlužníka a nucený prodej nemovitosti bude až na posledním místě. Pořadí kroků bude moci změnit jen se souhlasem dlužníka. Z exekucí v bytech se bude podle předlohy povinně pořizovat obrazový a zvukový záznam.

Omezení kritizuje Exekutorská komora

Právě omezení dražeb nemovitostí, stanovení postupu výkonu exekuce a jejich natáčení se nelíbí Exekutorské komoře. „Podobná úprava se na první pohled může jevit smysluplně a v zájmu humanizace exekucí, ale ve skutečnosti výrazně poškodí dlužníky i věřitele. Průběh exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh naroste o úroky,“ uvedla v úterý prezidentka komory Pavla Fučíková. Pořizování obrazového záznamu může být podle komory v rozporu s ochranou osobních údajů.

Více o kritice novely Exekutorskou komorou najdete zde.

Novela vyjmenovává, co je vybavení domácnosti

V současnosti nesmějí exekutoři zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti. Novela jasně stanovuje, že za vybavení se pokládá postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo a ložní prádlo, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení.

Exekutor rovněž nebude moci zabavit studijní a náboženskou literaturu a dětské hračky. Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma přidala písemnosti osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, jež se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.