Monitorovací systém na čerpání eurodotací zaplatí rozpočet

Praha - Monitorovací systém evropských fondů bude nově podle dnešního rozhodnutí vlády financován ze státního rozpočtu, a ne z prostředků EU. Informovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Dodala, že díky tomuto kroku nebude ohroženo čerpání peněz z EU.  Evropská unie neproplatí 252 milionů korun a stát navíc musí platit další náklady.

Monitorovací systém nakonec zachrání rozpočet (zdroj: ČT24)

Monitorovací systém bude tak podle ministryně Šlechtové pokračovat dále ve svém vývoji a  v současnosti je již připraven na vkládání prvních výzev. „Během příštího týdne zároveň očekáváme schvalování našich prvních programů Evropskou komisí, a apelujeme tak na budoucí žadatele, aby měli připravené své první projekty,“ uvedla Šlechtová.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní zpracuje také právní analýzu dalších kroků ohledně celého monitorovacího sytému a včetně jeho zasmluvnění. „Tu za několik týdnů až měsíců předložím vládě, aby rozhodla o dalším postupu,“ řekla Šlechtová.

Česko se tedy rozhodlo nakonec monitorovací systém klíčový pro čerpání evropských dotací zaplatit ze svého, aniž by na to využilo prostředky Bruselu, ze kterého se původně měl systém uhradit. „Prodraží se to kvůli způsobu, jakým byla zadána zakázka v letech 2012 a 2013. Nynější vláda bude postupovat takovým způsobem, abychom neohrozili zahájení čerpání evropských fondů a ve prospěch ekonomického růstu a zaměsntanosti,“ zdůraznil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Nejdůležitější operační programy 2014 až 2020
Zdroj: ČT24

Česká republika přichystala na programovací období 2014 až 2020 celkem devět operačních programů, ve kterých bude k dispozici 23,85 miliardy eur (asi 660 miliard korun). Ve vyjednávání nových programů ale nabrala země výrazný skluz – ani rok a čtvrt po zahájení dotačního období stále nefungují. Důvodem byl dlouho chybějící služební zákon a špatně nastavená legislativa týkající se hodnocení vlivu staveb na životní prostředí (tzv. EIA).

MMR tedy znova zopakovalo své očekávání, že během května nebo v červnu by se mohly  první dotační výzvy otevřít. Jako první vlaštovka přišlo ministerstvo životního prostředí, které minulý týden již předběžné výzvy vyhlásilo. Tedy přineslo konkrétní informace, na co budou peníze spravované tímto resortem určeny. V první vlně půjde o dotace ve výši téměř osm miliard korun. „Především se v té první chvíli budou týkat projektů na výstavbu kanalizací, čističek, otázky infrastruktury odpadového hospodářství pro obce, budou to záležitosti kolem tepelného zajištění budov,“ konkretizoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Spor, který se rozhořel kvůli finální auditní zprávě monitorovacího systému evropských fondů MS2014+, bude mít tedy nyní skutečně dopad na český státní rozpočet. Podle ministryně Šlechtové totiž není vůči auditu žádný opravný prostředek. Jeho závěry nyní také zkoumá samotná Evropská komise.

Tripartita o evropských fondech

Zaměstnavatelé a odboráři vyzvali dnes vládu, aby co nejdřív představila časový plán, kdy bude možné žádat o peníze z evropských fondů pro nové programové období 2014–2020. Zájemci o peníze by tak měli vědět, kdy jednotlivá ministerstva výzvy k předkládání projektů zveřejní. Podnikatelé a předáci nabídli kabinetu také spolupráci na zvyšování finanční gramotnosti.

„Čekáme, že si udělají ministerstva pořádek v metodice a začnou konečně vypisovat výzvy,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle něj jsou „tisíce podnikatelů, zaměstnavatelů a obcí“ na čerpání peněz připraveny.