Čerpání dotací má zjednodušit nový systém. Nefunguje, stěžují si úředníci

Praha – Do konce měsíce chtějí první ministerstva vyhlásit předběžné výzvy nových operačních programů. Za dalších několik týdnů se pak mají začít plnit žádostmi. Jenže podle samotných úředníků, kteří budou dotace spravovat, není dosud připraven monitorovací systém. ČT získala interní dokument ministerstva průmyslu, který na problémy upozorňuje.

Události: Nefunguje systém, který má pomoct s čerpáním dotací (zdroj: ČT24)

Počítačový monitorovací systém má kontrolovat evropské dotace za stovky miliard korun. Bude stejný pro všechny operační programy, propojený se základními registry a plně elektronický (více zde). Kvůli miliardové pořizovací ceně si na něj ale vyžádala audit Evropská komise a celou věc vyšetřuje policie. Navíc zřejmě nefunguje tak, jak má.

Jak ukázal interní dokument, který minulý týden zamířil z CzechInvestu na ministerstvo průmyslu a obchodu, spuštění systému má zpoždění a úředníkům CzechInvestu se nedaří naplnit jej potřebnými daty. „V současnosti vnímáme proces administrace dotačních žádostí jako výrazně méně efektivní než v systému, který resort MPO používal dosud. V kombinaci se zpožděním ve schvalování operačních programů se může jednat o rozhodující faktory, ohrožující budoucí čerpání alokace pro období 2014 až 2020,“ píše se ve sdělení, které má Česká televize k dispozici.

Konkrétně to například znamená, že systém není přizpůsoben požadavkům jednotlivých operačních programů. A také stále není možné otestovat celý cyklus žádosti – od podání až po proplacení. O potížích nového softwaru mluví mimo kameru také úředníci dalších resortů.

Nový systém, který má administrovat žádosti o evropské dotace
Zdroj: ČT24

CzechInvest dokonce navrhuje nechat podnikatele provizorně žádat v dalším období přes dosavadní systém. „Varianta, že bychom využili stávající software, na kterém běží končící operační program, je opravdu naprosto krizová a záložní,“ říká ovšem náměstek ministra průmyslu pro fondy EU Tomáš Novotný.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je teď na tahu ministerstvu pro místní rozvoj, které musí zajistit, že v čerpání evropských dotací nedojde k dalším zpožděním. „Paní ministryně se tím intenzivně zabývá, předpokládám, že ministerstvo pro místní rozvoj bude garantovat funkčnost systému v termínech, které potřebujeme,“ vzkázal Sobotka.

Kalousek mluví o neschopnosti

Šéfka resortu Karla Šlechtová (nestr. za ANO) slibuje, že systém bude včas a řádně fungovat. Schválení čtyř z osmi operačních programů, které Česká republika připravila pro nové dotační období, je totiž na spadnutí. Evropskou komisí by měly projít do konce dubna. Zbylé programy by pak měly dostat zelenou do konce pololetí (více zde).

Opozice stav přípravy nového systému kritizuje. „Ten systém byl schválen v roce 2011. Jestli do dnešního dne nefunguje, tak je k tomu těžké mít jiné hodnocení než naprostá neschopnost,“ myslí si místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Česko nabralo ve vyjednávání nových operačních programů výrazný skluz. Z nového programovacího období už uplynul rok a čtvrt a jako jediný stát osmadvacítky stále nemáme Evropskou komisí schválený ani jeden operační program. Důvodem byl dlouho chybějící služební zákon a špatně nastavená legislativa týkající se hodnocení vlivu staveb na životní prostředí (tzv. EIA).

V programovém období 2014 až 2020 má Česká republika přiděleno 23,85 miliardy eur (asi 660 miliard korun). V předešlém dotačním období 2007 až 2013 mohlo Česko z evropských fondů získat zhruba 26,7 miliardy eur (735 miliard korun). Příjemcům bylo z této částky dosud vyplaceno 514 miliard korun (asi 70 procent). S čerpáním měla ale země problémy – byla nejhorší v celé Unii. Předloni nedočerpala deset miliard korun, loni devět. Nejčernější scénář pro letošek předpovídá ztrátu 85 miliard korun.

Vydáno pod