Provoz malých solárních zdrojů se výrazně zjednoduší

Praha - Novela energetického zákona, která včera prošla sněmovnou, mimo jiné zjednoduší pravidla pro nejmenší solární elektrárny. Jejich majitelé už nebudou muset shánět licenci a zakládat si živnostenský list kvůli několika panelům na střeše rodinného domu. Problémy jako po solárním boomu před několika lety ministerstvo průmyslu a obchodu neočekává.

Provoz malých solárních zdrojů se výrazně zjednoduší (zdroj: ČT24)

Dát si solární panely na střechu vlastního rodinného domu nebylo ještě před pár lety ani jednoduché ani levné. „Musel jsem si zařídit licenci, musel jsem si na to zařídit IČO a další věci,“ vzpomíná majitel nízkoenergetického domu Petr Dobrý, který má na střeše celkem dvanáct solárních panelů. V létě prý jeho „elektrárna“ pokrývá 80 procent spotřeby domu, v zimě deset. Návratnost má spočítanou na jedenáct let.

Vyrábět vlastní elektřinu by teď mohlo víc domácností. Pokud projde novela energetického zákona Senátem a podepíše ji prezident (podrobnosti k novele najdete zde), nebudou už potřebovat licenci ani živnostenský list, aby mohli provozovat vlastní zdroj do výkonu 10 kW. Navíc bude možné připojit se i k síti, což dosud bez licence nešlo (panely mohou fungovat jen v ostrovním režimu).

„V dnešní době, s účinností dnešních solárních panelů, lze říci, že jsme schopni uspokojit spotřebu rodinného domku po celý rok. Rodinný domek spotřebuje zhruba 5 megawatthodin elektrické energie. Zhruba 20 fotovoltaických panelů, které se vejdou na běžnou střechu, nám dokáže tu samou energii v našich podmínkách za rok vyrobit,“ říká Pavel Hrzina z Laboratoře diagnostiky fotovoltaických systémů ČVUT.

Fotovoltaika má jeden problém – drahé baterie (zdroj: ČT24)

„Problém je jediný – energie se vyrobí v jinou dobu, než ji potřebujeme,“ dodává Hrzina. Řešením jsou podle něj baterie, které dokážou energii uchovat. Ty jsou dnes ale stále velmi drahé, zatímco fotovoltaické panely zlevnily na únosnou cenu.

„Je to takový první signál, že obnovitelné zdroje přestávají v Česku být sprostým slovem,“ doufá energetický expert Hnutí DUHA Martin Mikeska. Zjednodušení nicméně podle ekologů pomůže jen desítkám nebo stovkám projektů. Po senátorech chtějí, aby přidali také podporu pro malé zdroje.