Rosněfť s Jukosem vyhlásily mír. Odškodné ale platí

Moskva – Veškeré právní spory mezi největší ruskou ropnou společností Rosněfť a bývalými akcionáři už neexistujícího konkurenta Jukosu jsou podle obou stran urovnány. Zástupci Jukosu ale dodávají, že dohoda nemá žádný vliv na dřívější soudní rozhodnutí ohledně výše odškodnění. Rusko musí peníze akcionářům i tak vyplatit.

Kdysi nejbohatší Rus Chodorkovskij sice kontroloval firmu Jukos, jež měla tržní hodnotu 40 miliard USD (882,1 miliardy Kč), ale jako velký kritik Kremlu byl nakonec v roce 2003 zatčen. O dva roky později ho soud poslal na čtrnáct let do vězení za daňové úniky a zpronevěru. Firma Jukos byla posléze rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala polostátní firma Rosněfť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin. Jukos pak v srpnu 2006 vyhlásil bankrot.

Zástupkyně bývalých akcionářů Jukosu Claire Davidsonová dnes dodala, že ohlášená dohoda o urovnání sporů nemá vliv na loňské rozhodnutí arbitrážního soudu v nizozemském Haagu, podle kterého má Rusko akcionářům za vyvlastnění jejich majetku zaplatit odškodné 50 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Podle soudu úředníci podřízení Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat.

Dohoda prý neovlivní ani rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva nařizující Moskvě zaplatit akcionářům 1,8 miliardy eur (50 miliard korun). Soud totiž uvedl, že Rusko nezajistilo spravedlivý postup při zacházení se společností, porušilo právo na majetek a tři články konvence o lidských právech.

Davidsonová také uvedla, že dohoda okamžitě vstupuje v platnost a její podmínky jsou důvěrné. Podle společnosti Rosněfť, kterou řídí spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin, dohoda nezahrnuje žádné finanční kompenzace.

Vydáno pod