Každé páté vejce je z dovozu, nejvíce z Polska

Až 250 vajec za rok sní v průměru každý Čech. Nejvíce jejich spotřeba roste právě o Velikonocích. Zatímco tedy prodej stoupá, jejich cena naopak klesá. V obchodě jedno vejce stojí více než tři koruny, chovatelé slepic a zemědělci je ale řetězcům prodávají za necelé dvě. Největší zájem je o bílá vejce, která jsou nejčastěji z dovozu.

Šestkrát více vajec než po zbytek roku nakoupí Češi před Velikonočním pondělím. Každé páté přitom pochází ze zahraničí. „Je důležité, aby si zákazník prohlédl kód na vejci. Na obalu sice může být jako země původu uvedená Česká republika, ale až podle značky na skořápce zjistíme místo jeho produkce,“ vysvětlila předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Dovozová vejce pocházejí nejčastěji ze sousedního Polska, ale výjimkou nejsou ani kusy ze Španělska nebo Lotyšska.

Stavy slepic
Zdroj: ČT24

Právě z dovozu jsou nejčastěji vejce s bílou skořápkou. V republice je totiž jen jedna farma, kde mají pouze bílá vejce. „Poptávka po nich roste vždy o Velikonocích. Jejich skořápka je ale méně kvalitní a pevná, je tak na ní mnohem více křapů,“ řekla Dlouhá. Bílá vejce je také možné získat od drobnochovatelů. „Pokud mají opravdu jen pár kusů slepic, tak zdravotní stav drůbeže a kvalita vajec nejsou tak moc monitorovány,“ upozornila předsedkyně.

Obchody nakupují za stejno. Prodávají různě

Naopak pod přísnou kontrolou jsou vejce v třídicích halách například v Ratíškovicích na Hodonínsku. Tam se denně očistí asi 160 tisíc vajec. Ta se pak uloží pod silné světlo, které na nich odhalí i malé prasklinky, a tak mohou být vytříděna a nakonec uložena do kartonových krabic připravených k distribuci. Celý proces je pod neustálým dohledem Státní veterinární správy. „Troufám si říct, že tato kontrola je jednou z nejpřísnějších v Evropě,“ dodala Dlouhá.

V rámci ní patří Češi k nadprůměrným konzumentům vajec. Za ně ale i v jednom obchodě zaplatí různou cenu. Zatímco některé kusy vyjdou na dvě koruny a pár haléřů, jiné se prodávají i za více než čtyři koruny. Přestože je obchody vykupují od chovatelů za stejnou cenu. Ta se po většinu roku pohybuje nad dvěma korunami za jedno vejce, ale právě okolo svátků cena klesne i pod dvě koruny.

Úplně jiná situace byla v roce 2012. Tehdy se cena za jeden kus vyšplhala až na šest korun.

Vývoj výroby a spotřeby vajec (mil. ks)
Zdroj: ČT24/Odbor živočišných komodit MZe ČR

Vejce se o svátcích vaří i suší

Až čtvrt milionu vajec projde denně pod rukama pracovníkům ve Velkopavlovických závodech. V této továrně jako jediné v Česku se vejce i suší. „Dají se zpracovat tekutou i suchou cestou. S tekutou formou se setkáváme v pekárnách třeba ve vyrobených velikonočních beráncích. Naopak ta suchá je třeba v majonéze nebo vaječném likéru,“ vysvětlil člen představenstva tamních závodů Milan Karban.

Co znamenají symboly Velikonoc? Otestujte si své znalosti ZDE.

Nejen tam se nyní musí vypřádat se zvýšenou poptávkou po vaječných výrobcích. Většina drůbežáren na ni reaguje každoročně velmi podobně. Snaží se totiž na dny těsně před Velikonocemi načasovat plodné období slepic. Těch postupně ubývá. Zatímco v roce 2002 jich bylo v republice přes 12 milionů, dnes jich je asi o tři miliony méně.

Kód na vejcích

První číslo vyjadřuje způsob chovu slepic:

0 - vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
1 - vejce nosnic ve volném výběhu
2 - vejce nosnic v halách na podestýlce
3 - vejce nosnic v klecích

Kód např. CZ značí, ze kterého státu vejce pochází.

Poslední čtyřčíslí znamená registrační číslo hospodářství, ze kterého vejce jsou.

Zdroj: drubezarnapribor.cz