ERÚ: Je třeba změnit výkupní ceny z obnovitelných zdrojů

Praha - Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval vládu, aby začala řešit špatně nastavené výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů. Podal proto podnět nejvyššímu státnímu zástupci a informoval premiéra i prezidenta. Podle šéfky úřadu Aleny Vitáskové vznikla jen u solárních elektráren škoda až 162 miliard korun.

Bývalé vedení energetického regulátora nastavilo na rok 2006 výkupní cenu elektřiny za megawatthodinu na 13 200 korunách. Jenže podle zákona měla být výkupní cena skoro o tři tisícovky nižší. Stávající vedení úřadu tvrdí, že vyhlášky nerespektovaly platnou legislativu a měly by se zpětně zrušit. To by mohl učinit Ústavní soud, který o to může požádat vláda, poslanci nebo senátoři.

Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ

„Pokud Ústavní soud vyhlášky zruší, protože byly vydány v rozporu se zákonem, vydá ERÚ vyhlášky nové a změní výši platby pro jednotlivé elektrárny.“

Přitom chyby předchozího vedení regulačního úřadu přiznal i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který názor ERÚ potvrdil v otevřeném dopise poslancům. Poslal jim ho letos 10. března. „Je nutné připomenout roli ERÚ, která měla zásadní dopady na celkovou výši nákladů na podporu,“ uvedl v dopise.

Rozdíl 162 miliard?

Jenže zástupci producentů zelené energie tvrdí, že nastavení cen bylo v pořádku a v souladu s platnými zákony, což prý v minulosti potvrdilo i vyšetřování protikorupční policie. „Policie a státní zástupce již před dvěma lety konstatovali, že nastavení podpory konkrétně pro solární elektrárny, tedy prodloužení z 15 na 20 let, bylo naopak ve prospěch spotřebitelů – došlo k rozložení nákladů v čase,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

S tím však nesouhlasí mluvčí ERÚ Jiří Chvojka: „Původně měly solární elektrárny dostávat 15 let podporu, tak aby se jim za 15 let vrátily náklady. Teď je to tak, že dostávají 20 let podporu, ale náklady se jim vrátí už za 12 let. Takže dostávají více a po delší dobu. Rozdíl celkově činí 162 miliard korun.“

„S tezí o solárním tunelu za 162 miliard přišlo vedení ERÚ už před dvěma lety… Nakonec však Státní zastupitelstvo v Olomouci konstatovalo, že pravidla pro vyplácení podpory jsou v souladu se zákonem,“ prohlásil v ČT mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Miloš Cihelka. Sám nerozumí tomu, proč se stejným tvrzením přichází Vitásková i v tuto chvíli.

Nejvyšší kontrolní úřad letos v lednu odhadl, že do roku 2030 náklady na obnovitelné zdroje v Česku převýší bilion korun. A podstatnou část zaplatí odběratelé, kterým účty navyšují příplatky na zelenou energii.