Vláda připravuje předčasné důchody pro všechny horníky

Stonava - Ministerstva práce a sociálních věcí a průmyslu připraví speciální balíček opatření, která mají zlepšit ekonomickou a sociální situaci v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Jeho součástí bude novela zákona o důchodovém pojištění, která by měla umožnit dřívější odchody do penze všem hlubinným horníkům, tedy i těm, co začali fárat po roce 1992. Mělo by jít asi o 3,5 tisíce horníků.

To, že vláda pracuje na dalším rozšíření předčasných důchodů pro horníky, dnes po jednání s hornickými odbory ve Stonavě potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Zdůraznila, že jsou to také zdravotní důvody, které opravňují nárok hlubinných horníků na dřívější odchod na odpočinek. Odboráři mají podloženo, že horníci umírají kvůli nemocen z povolání a podlomenému zdraví v průměru o šest let dříve než zbytek populace. „Horník přinese do důchodového systému peníze a pak asi 1,2 milionu nevyčerpá, protože už déle nežije,“ řekla Marksová Tominová. Dodala, že návrh novely zákona by měl být i s celým balíčkem pro Moravskoslezský a Ústecký kraj připraven během dvou až tří týdnů.

Pytlík: Na hornických důchodech stát jen ušetří

Už příští týden budou o druhé vlně důchodů pro havíře jednat zástupci ministerstva práce a sociálních věcí a hornických odborů. „Ujasníme si, o jakou skupinu horníků se jedná a kolik to bude stát peněz,“ uvedl šéf hornických odborů Jaromír Pytlík. Tvrdí, že půjde celkem o 4,2 miliardy korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom dříve uvádělo 40 miliard a více. Podle Pytlíka je to nesmyslně přemrštěné číslo. „Věřím, že se dohodneme ke spokojenosti nejen horníků, ale i Moravskoslezského kraje. Tím, že pustí horníky rychleji do důchodu, stát jen ušetří,“ prohlásil Pytlík. Argumentuje tím, že nezaměstnaný přijde státní rozpočet dráž než důchodce.

Michaela Marksová Tominová, Jaromír Pytlík, Lubomír Zaorálek
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Proti tomu, aby se otevřely dřívější důchody pro další tisíce horníků, se zatím vyjádřil ministr financí Andrej Babiš. Ten původně odmítal i již schválenou úpravu vládního nařízení z roku 2009, jež umožní předčasnou penzi pro asi 700 horníků, kteří začali pracovat v dole před rokem 1993. Zároveň Babiš řekl, že je potřeba o tom jednat, především si ujasnit, jaké by byly skutečné náklady. Chce také zapojit zaměstnavatele, který by podle něho měl na důchody přispívat.

Balíček opatření by měl být hotový za dva až tři týdny

Balíček opatření pro dva kraje, ve kterých je podle vlády nejhorší ekonomická a sociální situace z celé země, bude podle Marksové Tominové obsahovat souhrn již fungujících i nových opatření, která především zvýší zaměstnanost, například podporou rekvalifikací nebo investicemi do nových pracovních míst.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se jednání ve Stonavě zúčastnil, sdělil, že až bude balíček připravený, vláda si udělá v Moravskoslezském kraji zasedání. „To, co lidem v Moravskoslezském kraji chybí, je pocit naděje, perspektivy a sociální jistoty. Chceme přinést program, který přinese ekonomický rozvoj a situaci uklidní a stabilizuje,“ řekl.