U vepřového či drůbežího bude nově jasné, odkud pochází

Praha - Už příští týden získají zákazníci lepší přehled, odkud pochází maso, které si kupují. Řeznictví i supermarkety totiž musí od středy 1. dubna povinně na obalech uvádět zemi původu nejen u hovězího, ale i u vepřového, drůbežího, skopového nebo i kozího masa. „Podstatou je, že konečný spotřebitel musí vidět označení původu. Na vrchní etiketě proto přibyla informace o původu,“ vysvětlil předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

U vepřového, drůbežího a skopového se doposud vyznačoval pouze výrobce, který mohl být český a maso brát z jiného státu. Nařízením Evropské unie se jen v Česku bude nově řídit zhruba 7000 podniků. „Nepředpokládám, že se ceny masa zvýší. Jde o to, aby si prodejce zorganizoval svou logistiku informací,“ dodal Kloud. Novinka se ale netýká mletého masa, u kterého zákazníci původ nezjistí. „Masné výrobky jsou od masa odděleny a v současné době probíhá v Evropské unii diskuze, jak by u nich mělo značení vypadat,“ upřesnil Kloud.

Vepřové maso pocházelo loni hlavně z Německa, Španělska a Polska, drůbeží Polska, Brazílie a Maďarska a hovězí maso se nejčastěji dováželo z Polska, Nizozemska a Německa.

V Evropské unii se začalo o původu hovězího informovat v souvislosti s nemocí šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie, BSE). Povinně se tyto údaje u nezpracovaného hovězího a výrobků z něj musejí uvádět od ledna 2002. Spotřebitel tak může zjistit, kde se zvíře narodilo, kde bylo chováno a kde poraženo. Nyní se označování původu rozšíří i na nezpracované vepřové, skopové, kozí a drůbeží maso.

Kloud: Spotřebitel musí vidět označení původu (zdroj: ČT24)

Skandál s nepřiznaným koňským masem v potravinách v Evropě vypukl předloni v lednu. Tehdy se koňská DNA našla v mražených mletých karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Velké Británii. Později se ukázalo, že do podvodů s koninou byla zapletena jatka a obchodníci s masem od Rumunska po Nizozemsko. Výrobci nahrazovali levnější koninou dražší hovězí maso. Několik případů bylo v rámci aféry odhaleno i v České republice.