Dostanou státní pojištěnci víc? Sobotka je pro, Babiš ne

Praha - Staronové téma – výše plateb za státní pojištěnce – se dostalo na vládě opět na přetřes. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, aby se dětem, penzistům a nezaměstnaným tyto příspěvky zvýšily. S tím ale nesouhlasí šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO), podle kterého musí zdravotnictví nejdříve přestat plýtvat. A proti navýšení plateb stojí i Babišův záměr snížit příští rok rozpočtový schodek z letošních plánovaných 100 miliard na miliard 70.

Koalice se na platbách za státní pojištěnce asi neshodne (zdroj: ČT24)

Během posledního dvou a půl roku se vlády rozhodly zvýšit měsíční platby za státní pojištěnce o víc než sedmnáct procent. A v tomto navyšování by měl stát podle Sobotky pokračovat. „Pokud by se nezvyšovala platba za státní pojištěnce, tak by se ty náklady začaly přenášet dříve nebo později za občany – lidé by platili více za léky a ještě více lékařů by odcházelo do zahraničí,“ prohlásil premiér.

Možné navyšování odvodů ale zřejmě narazí na odpor ministra financí. A to přesto, že se k němu vládní strany zavázaly v koaliční smlouvě. Babiš je ale toho názoru, že peněz je ve zdravotnictví dostatek, pouze se s nimi plýtvá. „Nemůžeme znovu navyšovat platby. Pokud by někdo už konečně začal řídit ty nemocnice a bylo by to transparentnější, tak je tam velký potenciál úspor,“ je přesvědčen ministr financí, se kterým souhlasí i třetí koaliční strana – lidovci. „Chceme, aby ministerstvo zdravotnictví daleko více a efektivněji hledalo úspory,“ prohlásil 1. místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Roční platby státu pojišťovnám
Zdroj: ČT24

Pokud by se státní odvody na pojištěnce zastavily a už by se nezvyšovaly, mohlo by to podle České lékařské komory vést ke zhoršení dostupnosti péče o pacienty. Ti by mohli například déle čekat na plánované operace. „České zdravotnictví je strašně podfinancováno. Jakýkoliv výpadek v příjmech bude znamenat problém a poškodí pacienty,“ říká prezident komory Milan Kubek.

Stát letos za děti, důchodce a další státní pojištěnce zaplatí celkem o osm miliard víc než před dvěma lety. Z této částky zhruba polovina připadne českým nemocnicím, které mohou peníze využít například i na výpadek, jež vznikl zrušením zdravotnických poplatků.

Opozice: Více by neměl platit stát, ale pacienti

Vedle toho opozice by místo navyšování státních plateb chtěla, aby více zaplatili samotní pacienti. „Je zde možnost začít znovu uvažovat o nějakém jiném systému poplatků. U nás je spoluúčast, která je jedna z nejnižších,“ říká bývalý ministr zdravotnictví a místopředseda TOP 09 Leoš Heger.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček bude mít hotový návrh na vyšší platby za státní pojištěnce během dubna. Vláda by o něm pak měla rozhodnout ještě před prázdninami.

Kolik stát platí za své pojištěnce
Zdroj: ČT24