Vídeňský hotel, kde pracují jen imigranti

Vídeň - Západoevropské státy usilovněji řeší, jak do společnosti zapojit imigranty. Ti totiž dlouho čekají na přiznání azylu a zaměstnavatelé je pak odmítají, protože nemají z posledních let praxi. Ve Vídni se to rozhodla řešit nadace Charitas. Otevřela hotel, kde pracují výhradně azylanti - v současné době ze šestnácti zemí.

Perfektně ustlané postele, nikde ani smítko. Pokojská Chichi si na precizně odvedené práci zakládá. V Rakousku žije už přes dvacet let. Dlouho ale byla nezaměstnaná. Kvůli tomu měla problém zapadnout mezi starousedlíky. Nabídnutou práci v hotelu proto vzala hned. „Pro mě je to vysněná práce. V Nigérii jsem studovala hotelovou školu,“ vysvětluje Chichi, pokojská z Nigérie.

Jedna ze zaměstnankyň hotelu, pokojská Chichi
Zdroj: ČT24

V hotelu ale pracují lidé z různých dalších koutů světa, ze Sýrie, Čečenska a několika afrických zemí. Ti totiž často v Rakousku nemohli kvůli nedořešenému povolení k pobytu roky pracovat. To je i případ Dinise. Ten už sní o tom, jak opustí recepci. „Chci se stát ředitelem hotelu. Začínám od píky. Teď jsem recepční, ale jednoho dne se snad posunu dál,“ usmívá se Dinis, recepční z Guiney-Bissau.

Manažer hotelu Magdas  Sebastiaan de Vos je z Nizozemska.  Do Rakouska přišel jako malý s rodiči. Sám má proto zkušenosti jak složitě se člověk vyrovnává s životem v cizí zemi a právě proto se dokáže vžít do toho, jak se běženci cítí, když je společnost nepřijímá.

Hotelový bar
Zdroj: ČT24

Hoteloví hosté by v běžném provozu neměli poznat žádný rozdíl. Snad jen kromě ceny za ubytování, která je pod vídeňským průměrem. A proto je většina pokojů obsazená i mimo hlavní sezónu. Hotel Magdas totiž těží i ze své výhodné polohy. Pěšky je to do centra Vídně deset minut a druhým směrem jen pár kroků do slavného Prateru. To do hotelu přivedlo i rumunskou turistku Judith Molnarovou, která  přijela do Vídně na dvoudenní jednání. Ubytování si zajistila přes internet, aniž věděla, že v tomto hotelu pracují jen imigranti. „Bylo to tady takové důvěrnější, méně úřední než v běžném hotelu,“ vysvětluje, proč se se ubytovala právě v tomto hotelu.

Hotel Magdas je jen kousek od centra Vídně
Zdroj: ČT24

Magdas má v současnosti dvacítku zaměstnanců. Ředitel de Vos tvrdí, že se zkušenostmi, které tu získají, mohou imigranti po pár měsících pracovat v kterémkoli rakouském hotelu.

Charitas otevřela hotel, kde pracují jen azylanti (zdroj: ČT24)