Fico láká pryč z druhého pilíře, většině se nevyplatí

Bratislava – Slovenský důchodový systém se sice už deset let opírá i o druhý pilíř, projekt se ale podobně jako v Česku setkal s kritikou levicové vlády. Není totiž výhodný pro širší část obyvatelstva. Vláda Roberta Fica (SMER-SD) tak nyní vyzývá lidi, aby se z druhého pilíře vrátili ke standardnímu státnímu spoření. Ficův kabinet má navíc plánovat zavedení garantované minimální penze.

Slovensko nyní tzv. otevřelo druhý důchodový pilíř. Znamená to, že během příštích tří měsíců z něj mohou lidé vystoupit. Není to poprvé od spuštění druhého pilíře v roce 2005, co taková příležitost nastala. Robert Fico (SMER-SD), který se stal premiérem až po jeho zavedení pravicovou vládou, systém kritizuje a jeho vláda tak nabízí lidem, aby se vrátili do státem průběžně financovaného penzijního systému.

Výzvu zakládají na zjištění ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny. Šéf resortu přišel s výpočtem, podle kterého se většina lidí, která do druhého pilíře vstoupila, dočká menšího důchodu. Lépe by se prý měli, kdyby peníze posílali do průběžného systému. I prvním žadatelům o penzi z peněz naspořených v soukromých fondech nabídly pojišťovny nižší důchod, než předpokládal stát. Do druhého pilíře na Slovensku vstoupilo téměř půldruhého milionu lidí. Podle vlády se ale vyplatí maximálně 400 tisícům z nich. Zbylí střadatelé tak mohou očekávat dopis, který je má přesvědčit, aby z něj vystoupili.

Druhý pilíř pro osoby s nadprůměrnými příjmy

„My chceme dát šanci těm, kteří jsou omylem nebo neoprávněně v druhém pilíři, aby mohli ještě jednou objektivně zhodnotit svoji budoucnost,“ řekl ministr sociálních věcí Ján Richter (SMER-SD). Konkrétně má druhý pilíř představovat riziko pro starší 41 let a ty, kteří vydělávají méně než v přepočtu 29 tisíc korun.

Když se vrátí do prvního pilíře, slibuje vláda většině z nich důchod vyšší o 330 korun. Státní systém je podle nich lepší a lidé se jen nechali nachytat reklamou. „To, že jsou tam lidé s nulovým vyměřovacím základem nebo takoví, co mají hluboce podprůměrné mzdy, je výsledek kampaně, která slibovala švýcarské nebo prostě obrovské důchody. Tato očekávání se ale nenaplnila,“ podotkl mluvčí Sociální pojišťovny Peter Višváder.

Události ČT: Fico proti druhému důchodovému pilíři na Slovensku (zdroj: ČT24)

Hledání cesty k stabilnímu důchodovému systému

Přestože by vláda chtěla dostat víc peněz do průběžného důchodového systému, pro zajištění důchodů dalších generací to nemusí znamenat spásu. Stejně jako Česká republika i Slovensko se bude potýkat se stárnutím populace a nárůstem počtu lidí, kteří budou důchody pobírat. Velká část slovenských ekonomů tak varuje před sázkou pouze na první důchodový pilíř, protože je sám o sobě dlouhodobě neudržitelný.

„Sociální pojišťovna by měla velké problémy s vyplácením důchodů, kdyby to zůstalo jako před rokem 2005. To se už vlastně potvrdilo před pár lety, kdy Sociální pojišťovna měla velké finanční problémy,“ upozornil finanční poradce z OVB Michal Strmiska. Přitom vláda ve výzvách k návratu ke standardnímu důchodovému systému argumentuje i zavedením minimální penze. K tomu dodává, že lidem zapojeným právě do druhého pilíře by ji nemusela garantovat v plné výši. V České republice spustili druhý penzijní pilíř až začátkem roku 2013 a zapojilo se do něj něco málo přes osmdesát tisíc lidí. Vláda Bohuslava Sobotky loni v listopadu rozhodla o jeho zrušení, druhý pilíř by měl skončit k lednu 2016.

Obyvatelé pětimilionového Slovenska si mohou od roku 2005 část povinných důchodových odvodů odkládat na soukromý penzijní účet v DSS. Důchody z úspor ve fondech vyplácejí pojišťovny. Tento způsob spoření na důchod prosadila jako jednu ze svých hlavních reforem někdejší pravicová vláda premiéra Mikuláše Dzurindy. Ficova strana SMER-SD upozorňovala, že privatizace důchodového systému bude pro mnoho lidí nevýhodná. Opozice naopak tvrdí, že lidi v druhém pilíři poškodily změny ve spoření na důchod, které prosadila první i nynější Ficova vláda. Stát například snížil částku, kterou si Slováci mohou odkládat na soukromý důchodový účet. Opakovaně také umožnil Slovákům z druhého pilíře vystoupit, což využilo 78 tisíc lidí.