Putin by chtěl své „východní euro“

Astana - Ruský prezident Vladimir Putin navrhl Kazachstánu a Bělorusku vytvoření společné měnové unie, která by podle něj lépe chránila jejich finanční trh. S nápadem přišel na právě probíhajícím summitu v kazašské Astaně, kde se svými prezidentskými protějšky Nursultanem Nazarbajevem a Alexandrem Lukašenkem jednal o možnostech jednotného trhu v rámci Euroasijské hospodářské unie (EAHU).

Kazašská hlava státu Nazarbajev ještě před zahájením summitu prohlásil, že země sdružené v EAHU jsou vystavené „těžkým zkouškám“. Ruskou a kazašskou ekonomiku velmi citelně zasáhl propad cen ropy na světových trzích, s Běloruskem je pak pojí společné problémy spojené s pádem kurzu rublu. „Nadešel čas hovořit o možnosti perspektivního zformování měnové unie. Budeme-li stát bok po boku, bude jednodušší chránit finanční trh,“ prohlásil ruský prezident.

Sám Putin přiznal, že hospodářství postsovětských zemí je zranitelné, důvodem je prý nestabilní globální ekonomika. „Projevuje se nízká podnikatelská aktivita, světová ekonomika stagnuje, surovinové trhy jsou zranitelné. To všechno přímo ovlivňuje situaci v zemích SNS (Společenství nezávislých států). Zatímco v roce 2014 se hrubý domácí produkt států SNS zvýšil o 0,9 procenta, letos se o 1,4 procenta sníží,“ řekl ruský prezident.

„Nemáme přesnější informace, ale pokud by Euroasijská hospodářská unie měla mít nezávislou centrální banku a jednu měnovou politiku, tak to jsou úkoly na velmi dlouhou dobu. Když se na to podíváme z pohledu, jak se tvořila Evropská měnová unie, tak té to trvalo třicet let,“ říká národní koordinátor pro zavedení eura v ČR Oldřich Dědek.

Analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta nicméně upozorňuje na to, že v případě těchto zemí jde v první řadě o problémy domácí politiky a ekonomiky, nikoliv té globální. Případné měnové unii by proto muselo předcházet obrovské množství reforem tamního hospodářství. „Bělorusko je velice výrazně závislé na obchodu s Ruskem, i Kazachstán a další země mají hospodářský cyklus velmi sladěný s Ruskem. To znamená, že pokud by se ruská ekonomika dostala do problémů, dostanou se i ony. Ale to bohužel nestačí. Když se podíváme jenom na vývoj měnové politiky v těch jednotlivých zemích, tak vidíme obrovské rozdíly,“ vysvětluje.

Také z politického hlediska by vytvoření měnové unie nebylo jednoduché. Už 10. března totiž Putin tuto myšlenku na společnou měnu zveřejnil na kremelském webu a běloruský prezident Lukašenko na to reagoval tím, že jeho země si chce ponechat vlastní měnu i vlastní celní politiku.

Putin se nevyhnul ani tématu Ukrajiny

Putin se na summitu věnoval také ukrajinské krizi, když prohlásil, že ukrajinská vláda bude bezvýhradně plnit minské mírové dohody uzavřené v polovině února. „Velmi doufáme, že kyjevské úřady beze zbytku splní minská ujednání,“ řekl prezident. „Díky minským dohodám se objevila reálná možnost postupného omezování ozbrojeného konfliktu,“ dodal.

Nazarbajev na to reagoval tím, že řešit krizi na Ukrajině lze jen diplomatickými, nikoli vojenskými prostředky. „Chceme, aby Ukrajina byla silný, nezávislý a územně celistvý stát,“ řekl kazašský prezident.

Kromě trojice států zastoupených na dnešním astanském summitu se nedávno členem seskupení EAHU stala Arménie, v dohledné době se připojí Kyrgyzstán.