Cestovky: Dovolené v Tunisku bezplatně vyměníme

Zájezdy do Tuniska bezplatně vyměníme za jiné destinace – tak na dnešní útok v Tunisu zareagovaly některé české cestovní kanceláře. Při teroristickém útoku na tamní parlament a posléze muzeum Bardo zemřelo celkem 22 lidí, z toho 20 zahraničních turistů. Mezi oběťmi jsou Poláci, Italové, Němci a Španělé. Žádní čeští turisté, kteří by do země jeli s tuzemskou cestovní kanceláří, nyní v Tunisku nejsou, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do země se ale mohli vydat turisté i po vlastní ose.

„České cestovní kanceláře v tomto týdnu vypsané poznávací zájezdy (do Tuniska) nemají,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. A na pobytové zájezdy je ještě brzo, první charterové lety z ČR do Tuniska jsou plánovány na konec dubna. „V tuto dobu žádné své klienty v Tunisku nemáme ani v nejbližších týdnech zájezdy do Tuniska neplánujeme realizovat. Sezona zájezdů do Tuniska nám začíná ve druhé polovině května,“ sdělila Pavlína Pešová z Firo-tour.

ČTĚTE: Při útoku v Tunisu zemřelo dvacet zahraničních turistů.

Cestovní kancelář Alexandria nabídne klientům, kteří si zájezd do Tuniska již koupili, bezplatnou výměnu destinace, nebo stornování zájezdu bez povinnosti zaplatit storno poplatek. Ke stejnému kroku se rozhodla i CK Fisher. „Okamžitě jsme rozhodli, že klientům, kteří již mají zakoupenou dovolenou a nebudou chtít kvůli dnešnímu útoku odletět, umožníme bezplatnou změnu destinace,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

"Naučili jsme se s terorismem žít. Lidé se nebojí jezdit po teroristickém činu do Paříže. Terorismus je něco, s čím prostě musíme v tomto světě počítat, a v arabských zemích se takové události občas přihodí. Myslím si, že lidé nebudou v tuto chvíli panikařit, jako nepanikaří cestovní kanceláře," říká Jan Papež místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

S ohledem na bezpečnostní situaci české cestovní kanceláře situaci monitorují i ve spolupráci s tuniskými zahraničními partnery, řekla ČTK tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Podle ní by se nyní mělo k situaci vyjádřit ministerstvo zahraničí. „V celém Tunisku byla situace za poslední dva roky klidná, v letoviscích nyní panuje klid,“ uvedla Petříčková, která očekává největší nápor telefonátů od klientů zítra ráno. 

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je potřeba počkat, až se ukáže, vůči komu byl teroristický čin prvotně namířen. „Může se stát, že byl namířený ne proti turistům, ale proti vládě Tuniska. V takovém případě by české cestovní kanceláře vstoupily v jednání s ministerstvem zahraničí, s českou ambasádou v Tunisku, abychom dokázali zjistit, jak moc je ta situace opakovatelná a zda se může rozšířit i mimo hlavní město,“ uvedl Papež. 

Do Tuniska v roce 2013 vycestovalo 115 tisíc českých turistů, šlo o 11. nejpopulárnější destinaci. Tunisko stále patří mezi jednu z nejlevnějších leteckých destinací pro letní dovolenou. V porovnání s rokem 2010 ale počet českých turistů v Tunisku výrazně klesl. Před arabským jarem zemi navštěvovalo i třikrát víc lidí než v současnosti. Jestli bude i dnešní útok znamenat další pokles jejich zájmu, lze teď jen stěží odhadovat.

K útoku dvou neznámých ozbrojenců dnes došlo v tuniské metropoli. Tuniské ministerstvo vnitra jej označilo za teroristický. Podle informací agentury Reuters při něm přišlo o život 22 lidí, z toho dvacet zahraničních turistů. Útočníci původně cílili svůj atak na budovu parlamentu, kde se jednalo o protiteroristické legislativě. Jejich průnik nevyšel, tak zaútočili na sousední muzeum Bardo, kde se nacházela řada zahraničních návštěvníků. Desítky z nich byli po útoku drženi na místě jako rukojmí. Při následném zásahu speciálních jednotek byli oba ozbrojenci zlikvidováni a všechna rukojmí byla osvobozena.

Vydáno pod