Čunek chce víc peněz na opravu panelových domů

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj chce víc peněz na opravy panelových domů. Na středečním zasedání proto vládě navrhne, aby dodatečně, ještě pro letošek, navýšila rozpočet programu Panel, ze kterého stát vyplácí dotace na obnovu sídlišť, o dalších 1,2 miliardy korun. Vláda pro letošní rok na program Panel schválila jen 1,5 miliardy korun, tedy zhruba třetinu loňské částky. Úbytek peněz v pokladně programu kritizovala bytová družstva i stavební firmy.

Ministerstvo žádalo o navýšení prostředků fondu až o tři miliardy korun. Požadovanou částku údajně snížilo poté, co částečně využilo úspor ve vlastním rozpočtu. Další část rozpočtu Panelu by měly doplnit zdroje Státního fondu rozvoje bydlení. Na doplnění zvnějšku tak zůstane jen 1,2 miliardy korun. Všechna tato opatření by prý měla fondu pomoci za letošní rok uzavřít smlouvy na opravy a modernizace paneláků v celkové výši 3,2 miliardy korun.

Stát podporuje obnovu sídlišť prostřednictvím programu Panel formou úrokové dotace, která je vyplácena postupně po dobu splácení podporovaných úvěrů, nejdéle však po dobu 15 let.

Změnit se mají i podmínky pro získání podpory 

Ministr Jiří Čunek chce ve středu také kabinetu ke schválení navrhnout změnu podmínek poskytování dotací. Podle ředitele Státního fondu rozvoje bydlení Jana Wagnera se již podařilo uskutečnit původní záměr programu, který spočíval v nastartování oprav paneláků v masovém měřítku. V současnosti se chce prý již zaměřit na podporu především rekonstrukcí, které povedou k modernizaci celých budov. MMR tak údajně odpovídá také na nové předpisy v oblasti stavebního řízení a na novou úpravu hospodaření s energiemi.

Státní fond rozvoje bydlení by měl příští rok hospodařit s výdaji převyšujícími tři miliardy korun. Smlouvy bude moci uzavřít za 5,5 miliardy.