Na neděle bez supermarketů si začali zvykat v Maďarsku

Maďarské obchody dnes zůstaly zavřené. Začal platit zákon, který zakázal nedělní prodej. Orbánova vláda při přijímání legislativy vycházela z rakouského modelu. Proti přitom vystupovali prodejci i zákazníci.

Události ČT: Maďaři si zvykají, že v neděli nenakoupí (zdroj: ČT24)

Kdo nechce riskovat, nakoupí si do zásoby. Kdo zapomene, musí vydržet do pondělí. V neděli už ale do budoucna zůstanou obchody pro zákazníky zavřené. Minimálně do doby, kdy by se tahle nebo nějaká příští vláda rozhodla, že legislativní zásah do podnikání nic nepřinesl. Zákon sice našel předobraz v Rakousku, maďarští obchodníci ale doufají, že zákon nakonec skončí jako v Chorvatsku. I tam parlament zakázal nedělní prodej. Nicméně zákon přinesl obrovský propad tržeb a omezení se následně zrušilo.

Nynější nedělní omezení v Maďarsku se ale netýká úplně všech. Lidé o druhém víkendovém dnu stále nakoupí na čerpacích stanicích a v malých obchodech, kde prodává sám majitel. Nejcitelněji se zákaz dotkl velkých nákupních center, která se tak řadí mezi nejsilnější kritiky zákona. V neděli totiž měla i největší tržby. Lidé sem vyráželi zároveň na oběd a za zábavou. Třeba Aréna Plaza je největší nákupní centrum v celém Maďarsku se 66 tisíci metry čtverečnými prodejní plochy a stovkami obchodů. Od teď tu ale v neděli bude zákazníkům k dispozici jen kino, lékárna a čtyři menší provozovny.

Proti jde petice i pokus najít mezeru

„Náš svaz už od listopadu vystupuje proti tomuto zákonu. Podle nás bude mít jen samé negativní důsledky,“ uvedla generální tajemnice Svazu maďarských nákupních center Judit Balatoni. Jedním ze způsobů protestu je petice, která by mohla vyvolat referendum o nedělním prodeji. Podporují ji i odbory. Bojí se totiž, že firmy budou propouštět. Zaměstnanci patří mezi vládní argumenty pro zavedení omezení. Zaměstnanci řetězců měli získat čas na rodinu. Mnozí si ale stěžují, že přicházejí o příplatky za práci o neděli.

Objevil se i pokus zákon obejít. Společnost Spar má v Maďarsku 400 obchodů a měla v plánu otevřít nové prodejny na čerpacích stanicích ropné společnosti, která je stejně jako řetězec supermarketů z Rakouska. Vláda to ale zakázala a firma místo toho začíná výrazně šetřit. „Už jsme zpomalili nábor nových zaměstnanců. Zatím ještě neplánujeme propouštění těch stávajících,“ řekl mluvčí řetězce Márk Maczelka.

Krok vlády se nesetkal s nadšením ani u většiny zákazníků. I tak se ale mezi nimi najde skupina, která je smířlivější. Starší generace zákon podporuje, a to kvůli rodině. „Dřív nebyl problém, že se nedalo o víkendu nakoupit. I dnes si na to lidé zvyknou,“ myslí si oslovený zákazník Gyula Miklós. Množství nakupujících se pravděpodobně přesune na pátek a sobotu, kdy se budou muset prodavači rychle otáčet. Jejich zákazníci pak budou v neděli objevovat svět, v němž nevedou všechny cesty do obchodů.

V neděli a o svátcích mají obchody zavřeno v Německu nebo Polsku. Otevírací doba obchodů v Česku není nijak omezena. V letošním roce by ale otevírací dobu mohl stanovit zákon. Ve sněmovně totiž leží návrh, který by ji značně omezil. Senát ho schválil loni v létě. Zda zákon schválí současná Poslanecká sněmovna, není jisté, většina poslanců se k němu však staví pozitivně. Podle návrhu se mají supermarkety zcela uzavřít o sedmi státních svátcích. Na Štědrý den by se v obchodech smělo pracovat pouze dopoledne. Norma by se měla vztahovat na obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních s výjimkou čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích, vlakových či autobusových nádraží a prodejen ve zdravotnických zařízeních.