Padělaná elektronika může být nebezpečná. Čechům to nevadí

Praha - Černému trhu s padělanou elektronikou se daří. Celníci zabavují každým měsícem čím dál více čínských plagiátů. Češi si ale levné imitace kupují, přestože v některých případech může být zboží nefunkční nebo i nebezpečné. Značkoví výrobci tak přicházejí o peníze, najímají si proto specialisty na odhalování padělků - v Česku i přímo v Číně.

Události: Čínské padělky světoznámé elektroniky (zdroj: ČT24)

Celníci na pražském ruzyňském letišti stále častěji musí prozkoumávat podezřelé zásilky. Podle dokladů je v balících z Číny značková elektronika v hodnotě desítek tisíc korun, celníci ale často odhalí plagiáty mobilních telefonů, baterií nebo krytů na telefony. Zboží často míří do tuzemského internetového prodeje. Padělky celníci často odhalí pouhým okem, rozpoznat je lze ale i díky unikátnímu kódu každého přístroje, který pak porovnají s databází výrobce.

Právě takové padělky potom překupníci prodávají výrazně levněji v tuzemských obchodech nebo na internetu. A naprostá většina pochází z Číny. Baštou čínského mobilního průmyslu je město Šen-čen, kde sídlí továrny světových značek, ale montují se tam také miliony falešných mobilů. Na ulici se dá za pár stovek korun sehnat kopie technologických novinek ještě dřív, než jsou oficiálně na trhu.

Padělky vyrábějí hlavně malé rodinné firmy, někdy se ale montují ve stejných továrnách jako originály nebo se zrecyklují ty, které výrobce vyřadí kvůli horší kvalitě. Firmy si proto najímají soukromé detektivy, kteří po padělcích pátrají. „Ten, kdo si koupí falešnou elektroniku, by měl vědět, že může být nebezpečná. Některé baterie explodují. Dobíječka může spálit telefon i vás,“ říká nezávislý vyšetřovatel padělaného zboží Wang Chaj.

„Hrozí, že v telefonu jsou nějaké skryté programy, viry. V Číně se využívají jiné frekvence pro rychlé mobilní sítě, takže je riziko, že v Česku ten telefon nebude fungovat,“ dodává mluvčí společnosti Samsung Jiří Janeček. I přes všechna rizika ale poptávka Čechů po tomto zboží roste. Jen loni celníci zachytili padělky elektroniky za 84 milionů korun, v roce 2010 přitom byla tato suma poloviční.

Odhalení padělků elektroniky
Zdroj: ČT24